Skeptisk til å sprenge narkomiljøet

Politiet går med planer om en storopprydning i narkomiljøet i Nygårdsparken. – Helsetilbud må på plass først, mener Arbeiderpartiet.

Nygårdsparken

ÅPENT MARKED: Nygårdsparken har vært tilholdssted for narkohandel i Bergen siden 70-tallet. Nå vil politiet på nytt forsøke å sprenge miljøet.

Foto: NRK

Politiet og Bergen kommune planlegger en storaksjon mot narkomiljøet i Nygårdsparken.

«Siste åpne narkomarked i Europa»

Både brukere og selgere skal tas i parken, som er kjent som Bergens fremste tilholdssted for narkotikamisbrukere og langere. I årevis har et område i Nygårdsparken nærmest vært fristed for narkohandel, og har blitt omtalt som det siste åpne narkomarkedet i Vest-Europa.

Men nå skal altså politiet gripe inn, i det som ifølge BT skal bli regelmessige kontroller og aksjoner planlagt over nyttår.

– I altfor mange år har alle brukerne vært samlet på ett sted, slik at kriminelle fra hele Europa får brukere i Bergen servert på ett sted, sier sosialbyråd Lisbeth Iversen (KrF).

Lisbeth Iversen

LEI AV PROBLEMENE: Nygårdsparken har vært et samlingssted i altfor mange år, mener byråd Lisbeth Iversen (KrF).

Foto: NRK
Harald Schjelderup Ap

TILTAK FØRST: Aps HArald Schjelderup mener det blir feil å sette i verk aksjoner i Nygårdsparken, uten at man har gode helsetilbud på plass først.

Foto: NRK

Ap er skeptiske

Opposisjonen i Bergen bystyre er skeptiske.

– Det hjelper ikke med politiaksjoner om en ikke har helsetilbud ventende i andre enden, sier Harald Schjelderup fra Arbeiderpartiet.

Han får støtte av Kari Lossius, klinikkdirektør for behandlingstilbudet Bergensklinikkene.

– De som er i parken, vil trekke vekk for en stund. Men erfaringene viser at om en ikke gjør noe mer, så kommer de tilbake, sier hun.

Frykter narkohandel på Torgallmenningen

Schjelderup sier det er uforståelig at det Høyre-styrte byrådet i Bergen nå skal sprenge miljøet, samtidig som det fremdeles er mot sprøyterom.

Konkrete tiltak til behandling og oppfølging må være på plass før en går til aksjon mot narkomiljøet, krever både Schjelderup og Lossius i Bergensklinikkene.

– Det er bare å vise til sist gang en skulle sprenge miljøet i Nygårdsparken. Da endte en opp med åpenlys narkohandel midt på Torgallmenningen, sier Schjelderup.