Hopp til innhold

17-åring utenfor livsfare etter gass-ulykke

Både 17-åringen og 50-åringen som inhalerte gass under lekkasjen på Statoils anlegg på Sture, er på bedringens vei. Nå starter Petroleumstilsynet gransking.

Ambulanse på vei ut fra Sture-terminalen

SEKS SKADET: Seks personer ble fraktet ut fra Sture-terminalen i Øygarden etter lekkasjen av

Foto: Fayruz Sado / NRK

Helse Bergen opplyser i en pressemelding at tilstanden er bedret for begge de to mest alvorlig skadde etter gasslekkasjen på Statoils terminal på Sture onsdag.

En 17 år gammel gutt ble fraktet til sykehus med kritiske skader, men torsdag formiddag er tilstanden endret til alvorlig skadet.

En 50 åring som var alvorlig skadet oppgis i dag å være lettere skadet.

Totalt seks personer ble fraktet til sykehus etter gasslekkasjen ved Sture-terminalen.

Tre skoleelever skadet

Tre av de skadde, 17-åringen og to andre tenåringer, er skoleelever som er lærling eller praksiselever hos Statoil.

Det var den giftige gassen hydrogensulfid som lekket ut fra en silotank på oljeanlegget. De tre tenåringene, to Statoil-ansatte og én brannmann fikk alle gassen i seg og måtte til sykehus.

Brannvesenet opplyste til NRK på stedet i går at fem personer var på toppen av siloen og at de drev vedlikehold da lekkasjen startet.

– Da de startet vedlikehold hadde konsentrasjonen av gass økt. To besvimte på taket av siloen og tre kom seg ned. De var omtåket, sa vakthavende befal Geir Jensen i Øygarden brannvesen til NRK på stedet i går.

De fire andre var alle lettere skadet da de ble fraktet vekk fra stedet.

Stureterminalen i Øygarden

ULYKKE: Stureterminalen i Øygarden der en 17-åring ble alvorlig skadet etter en gasslekkasje.

Foto: Statoil

Statoil: - Vet ikke hva som har skjedd

Pressevakt i Statoil Ole Anders Skauby sier til NRK torsdag morgen at de ikke vet hva som er årsaken til gasslekkasjen.

– Det er det vi nå skal prøve å få oversikt over: Statoil skal granske denne hendelsen og tar den veldig alvorlig. Vil gjøre grundige undersøkelser for å avdekke hva som har skjedd, sier han.

Skauby mener at rutinene for sikkerhet på Statoils arbeidsplasser er gode.

– Sikkerhet er den viktigste prioriteten vi har. Når arbeid skal utføres, gjøres det alltid en risikovurdering i forkant. Hva som har skjedd i dette tilfellet vet vi ikke, men det skal være trygt å være på jobb for og å besøke Statoil, sier han.

Petroleumstilsynet starter gransking

Petroleumstilsynet opplyser torsdag at de starter gransking av saken.

– Vi sender opp et team på tre personer i dag, for å finne ut hvorfor noe som ikke skal skje har skjedd. De skal se på om det er tekniske årsaker til lekkasjen, om det er gjort feilvurderinger og om noen ikke forstod risikoen i arbeidet som ble utført, sier Inger Anda, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Petroleumstilsynet.

Politioverbetjent Per Algrøy ved Sotra og Øygarden lensmannskontor forteller at politiet etterforsker hendelsen, men at de foreløpig ikke vet mer om årsaken til lekkasjen.

– Politiet er på stede og gjør teknisk undersøkelser sammen med Petroleumstilsynet i dag. Deretter må vi forsøke å kartlegge det som har skjedd, sier Algrøy.