Vi sender færre og færre julekort

Julekorttradisjonen synker, men ikke like mye som brevsendinger i Norge. – Tradisjonen holder seg sterkt, sier pressesjef i Posten.

Julekort

FRIST: Hvis du fortsatt sender julekort til familie og venner må du sende det innen 16. desember for at Posten skal kunne garantere at det kommer frem til julaften.

Foto: Tor Risberg / NRK

Vi sender færre og færre julekort til hverandre, og antaglig flere og flere SMS-er eller meldinger på sosiale medier.

Brevmengden er mer enn halvert siden 1999, som var det året vi sendte flest brev i dette landet. 25 prosent av reduksjonen har vært de siste fire årene. Selv om det er et fall i antall julekort også, er ikke fallet like kraftig.

John Eckhoff

FAMILIETRADISJON: John Eckhoff sier at han og familien skriver rundt 70 julekort hvert år. Han legger til at han gjorde dette også før han begynte å jobbe i Posten.

Foto: NRK

Les også: Sosiale medier erstatter ikke julekorttradisjonen

Sterk tradisjon

– Julekorttradisjonen holder seg sterkt, sterkere enn resten av brev i Norge, sier John Eckhoff, pressesjef i Posten. Han legger imidlertid til at det «absolutt ikke» skrives like mange julekort nå som før.

Posten har ingen eksakte tall på hvor mange julekort som ble sendt før, og hvor mange julekort som sendes nå, men de antar at det sendes rundt 13 - 15 millioner julekort i desember.

– For 30 år siden var tallet en god del høyere, sier Eckhoff.

Kortvarig minne

Julekonservator ved Norsk Folkemuseum, Geir Thomas Risåsen sier at det nå blir sendt en del SMS og epost med julehilsener, og disse har tatt over den tradisjonelle hilsenen per post.

Geir Thomas Risåsen

Julekonservator ved Norsk folkemuseum, Geir Thomas Risåsen tror julekort spiller en viktig rolle på å få julestemning.

Foto: Norsk Folkemuseum

– Før i tiden tok vi vare på de gamle julekortene fordi det var fine bilder og hyggelige minner. De nye kortene vi sender via SMS og epost etterlater seg ikke spor, de blir slettet og er kun der og da, sier Risåsen.

Han sier at det har vært en sterk tradisjon å kunne finne frem julekortene fra nære og kjære, og at dette har vært en hyggelig aktivitet for spesielt barn og eldre som sitter og leser kortene.

– Julekortene er med på å bygge opp julestemningen, sier han og legger til at det er hyggelig med en liten oppdatering via et julekort til venner du ikke ser så ofte.

Julekort

Hvis du fortsatt sender julekort til familie og venner må du sende det innen 16. desember for at Posten skal kunne garantere at det kommer frem til julaften.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Dropp tekstmeldingen

Det er ikke overraskende at Posten ønsker at du skal sende flere julekort, men Eckhoff syns også det er best om julekortene har en personlig hilsen i seg.

– Du kan ikke bare sende et ferdigtrykt kort, eller du kan gjøre det, men det er jo så hyggelig å få en personlig hilsen. Det er noe mer enn å få en SMS på julaften med God Jul. Det er en litt slapp julehilsen etter min mening. Da kan du heller droppe det, tenker jeg.