Vegvesenet: – Ta med varme klær, mat og spade

Fredag er påskeutfarten i gang. Det er mye snø på fjellovergangene, og folk som skal ut og kjøre i påsken, bør ruste seg for ventetid ved kolonnekjøring, råder Vegtrafikksentralen.

Haukelifjell og Seljestadfjellet kolonnekjøring

VÆR LUR PÅ TUR: Husk å ha med det du trenger i tilfelle du må stå i kø i påsken.

Foto: Ragnvald Christenson

De siste årene har påskeutfarten vokst, men det har ikke vært noen voldsomme topper i trafikkmengden, sier operatør Christofa Key-Nilsen ved Vegtrafikksentralen i Oslo.

– Vi vil se en topp fredag, og så trafikk gjennom helgen, samt mandag til onsdag. Men ved hjemfarten skal alle reise samtidig, sier hun.

Særlig hvis det er fint vær, utsetter mange hjemturen i det lengste. Vegvesenet venter også en del trafikk nedover i Østfold til Sverige og andre veien skjærtorsdag.

Og været ser ut til å bli ganske bra i påskeuken, iallefall for store deler av Sør-Norge.

– Det blir mange fine dager, spesielt i sør, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Øyvind Johnsen til NRK.

Les også:

Vær forberedt på venting

Operatøren ber folk sette seg inn i hvordan forholdene er på strekningen de skal kjøre, både når det gjelder veiarbeidet og kjøreforhold.

– Vær forberedt på kolonnekjøring hvis du skal over fjelloverganger. Det er fortsatt mye snø. Ha nok drivstoff, varme klær, mat og spade. Dette kan aldri nevnes ofte nok. Plutselig står man der, og ventetiden kan være lang, sier Christofa Key-Nilsen.

Her blir det kø

Trafikken i forbindelse med påskeutfarten fordeler seg jevnt over helgen.

Trafikktall viser en topp på E16 Sollihøgda fra kl. 14 til 19 fredag før palmesøndag og en topp mellom kl. 12–13 lørdag før palmesøndag. I Buskerud oppstår de lengste køene på Ringerike, i Hallingdalsområdet og på fylkesveg 40 mot Kongsberg i forbindelse med hjemfarten 1. påskedag. Køene oppstår ved 13-14-tiden, og kan vare helt til midnatt.

Statens vegvesen ber om at turistene i fjellet ikke parkerer langs riks- og fylkesveger der dette ikke er lov.

Dårligere vær i nord

Tidligere i vinter var det inntil ti timers venting for å få kjøre E134 over Haukelifjell. Grunnen var blant annet at dårlig sikt gjorde at brøytemannskapene kunne ta med seg færre biler i hver kolonne og måtte kjøre saktere.

– Vi vet at det blir en del dårlig vær i nord. Det er lurt å sjekke forholdene, råder operatøren.

For alle, også dem som ferdes i lavlandet, lyder oppfordringen som følger: Ikke stress, og hold køen. Bruk god tid, og ikke kjør forbi der det er uoversiktlig.