Hopp til innhold

Ulykkesbilen hadde ikke bilbelter

Veteranbilen ble kjørt lovlig uten bilbelter. Det har ikke blitt montert bilbelter i bilen, sier seniorrådgiver Kirsti Huserbråten i Statens vegvesen.

Fem omkom i trafikkulykke på Rjukan

Ulykken skjedde nær foten av fjellet. Bilen var på vei ned mot Rjukan.

Foto: Rjukan Arbeiderblad / NTB scanpix

Bilen, som var en åpen amerikansk veteranbil fra slutten av 50-tallet, var på vei ned fra fjellet da den kjørte ut i den nederste av hårnålssvingene og kjørte inn i en fjellvegg.

Bilen undersøkes nå ved Notodden trafikkstasjon. Allerede er det klart at ingen i bilen brukte bilbelte. Det bekrefter Kirsti Huserbråten, som er seniorrådgiver i Statens vegvesen.

Kirsti Huserbråten, seniorrådgiver i Statens vegvesen, står foran vegvesenets kontorer i Tønsberg

Kirsti Huserbråten sier at kravet om bilbelte gjelder biler som er registrert fra 1971.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Det er ingen krav om at bilen skulle ha bilbelter og det var heller ikke montert belter i denne bilen. Generelt kan vi se at kravene til bilen er de som var gjeldende da bilen ble registrert, og denne bilen ble registrert i 1959. Krav om bilbelte kom ikke før i 1971, sier Huserbråten.

Avhører vitner

Huserbråten sier at mangelen på bilbelter har hatt konsekvenser for omfanget av ulykken, men både politiet og vegvesenet jobber videre med å finn årsaken til den tragiske utforkjøringen.

– Det er for tidlig å si noe om årsaken og de systematiske undersøkelsene starter i morgen. Der leter vi etter feil på bremsene eller bilen forøvrig, som kan forklare ulykken, sier hun.

Huserbråten vil ikke verken bekrefte eller avkrefte om det er funnet bremsespor ved ulykkesstedet.

Politiet jobber videre med å etterforske ulykken.

– I dag jobber vi med å få oversikt over hendelsen, hvem som eventuelt kan ha sett noe, og også vitneavhør av folk som har vært i området da ulykken skjedde, sa politioverbetjent ved Rjukan politistasjon, Robert Strand.

Bilulykke Rjukan

Fem personer døde da en veteranbil krasjet i en fjellvegg på vei ned fra Gaustatoppen mor Rjukan søndag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Alle i bilen omkom

Fylkesvei 651 er bratt og svingete mellom Rjukan og Gausta-området, der Gaustatoppen ligger. Alle de fem personene som satt i bilen omkom.

De fem omkomne er tre kvinner og to menn i 50- og 60-årene, og navnene ble frigitt mandag formiddag. Ulykken skjedde rundt halv tre søndag ettermiddag. Fire av de fem omkomne var fra Kragerø og hele byen er preget av ulykken.