Hopp til innhold

Tjøme kommune må redegjøre for familieforhold

Fylkesmannen ber Tjøme kommune vurdere habilitetsforholdene i byggesaken der en klager mener rådmannen skal ha "hjulpet" sin egen bror.

Fylkesmannen i Vestfold

En byggetillatelse i Tjøme kommune kan bli opphevet.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Vi mottok en henvendes fra en klager i en klagesak vi vurderte i vår. Han kom med opplysninger om habilitet som vi fant grunn til å undersøke nærmere. Blant annet opplysning om at rådmannen skal være søster til tiltakshaver i saken.

Fylkesmannen i Vestfold - bygget

Fylkesmannen i Vestfold vil ha svar på slektskapsforhold i en sak i Tjøme kommune.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Det sier Beate Storesund, seniorrådgiver i juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Vestfold.

Informasjonen gjelder en byggesak der broren til Tjøme-rådmann Christine Norum, har søkt om og fått godkjent utbygging av en fritidsbolig. I sakspapirene hos Tjøme kommune står det at rådmannen anbefaler at en klage på søknaden "ikke bør tas til følge".

Storesund sier opplysningen om at byggesaken gjelder rådmannens egen bror, om familieforholdet skulle vise seg å stemme, er så sentral at de vil gjøre nærmere undersøkelser.

Selv har rådmannen avvist å ha behandlet den gjeldende saken.

Les også:

Må svare på spørsmål

Mandag sendte Fylkesmannens juridiske avdeling brev til Tjøme kommune hvor de ber om svar på om det er riktig at rådmannen er utbyggerens søster.

– Stemmer dette, vil det kunne være et forhold som medfører at det foreligger saksbehandlingsfeil i form av inhabilitet. Det må vi vurdere, sier seniorrådgiveren hos Fylkesmannen.

Kommer de frem til at svaret er ja, må de i tillegg vurdere om dette kan ha hatt innvirkning på innholdet i vedtakene som er truffet. Er svaret ja også her, kan det være aktuelt å oppheve vedtakene som er truffet i saken av både Fylkesmannen og Tjøme kommune.

Les også:

Kan ende med oppheving

Bente Kleppe Bjerke

Ordfører i Tjøme kommune, Bente Bjerke, sier administrasjonen skal ta seg spørsmålene fra Fylkesmannen.

Foto: NRK

Ordfører i Tjøme kommune, Bente Bjerke, har lest skrivet som ble sendt fra Fylkesmannens på mandag, men sier det har gått for kort tid til at de har kunnet behandle det i kommunen.

Samtidig sier hun saken trolig dreier seg om en formalitet, siden utvalgene og kommunestyret får forelagt rådmannens innstilling i alle saker.

– Det betyr ikke at det er rådmannen som har tatt avgjørelsen. Det er alltid en saksbehandler som er ansvarlig for saken, sier Bjerke.

I juridisk avdeling hos Fylkesmannen sier seniorrådgiver Beate Storesund at det kan ende med oppheving av byggetillatelsen som er gitt, men at det avhenger av hva de kommer frem til når de får opplysningene de har bedt om fra Tjøme kommune.

– Blir det slik, vil saken starte på null og kommunen må behandle saken på nytt med habile medarbeidere og eventuelt politikere. Så må de treffe et nytt vedtak om hvorvidt byggetillatelse gis eller ei, sier Storesund.

Ordfører Bjerke sier administrasjonen i Tjøme kommune skal håndtere saken og at hun og de andre politikerne får ta en vurdering når alt er avklart.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

En blodig Trump med en hevet knyttneve like etter attentatforsøket. Bak ham veiver det amerikanske flagget.

Senator fra Telemark etter Trump-attentat: – Vi må roe oss ned

Mannskaper fra flere nødetater står ved en båthavn på Tjøme.

Funn av død kvinne etter leteaksjon på Tjøme