Hopp til innhold

Byggesjefen før avhør: – De har vel ikke greid å finne at du har hatt noen fordeler?

VESTFOLD TINGRETT: Før arkitekt Rune Breili skulle i politiavhør fikk han råd om å ikke prate for fritt med politiet.

Tjøme

RETTSSAK: Tre personer som har søkt om utbygging, og godkjent søknader i strandsonen på Tjøme, er tiltalt i Vestfold tingrett.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

Breili og tidligere byggesaksleder i Tjøme kommune, Harald Svendsen, er tiltalt for grov korrupsjon og flere saksbehandlingsfeil for utbygging i strandsonen på Tjøme. Rettssaken i Vestfold tingrett pågår nå.

Økokrim har i etterforskningen avlyttet begges telefoner. I en samtale som ble spilt av i retten, diskuterte de hva Breili kunne vente seg i et avhør i 2018.

På det tidspunktet var arkitekten kun vitne i etterforskningen mot Svendsen. Det var før Økokrim hadde mistanke om det de mener er korrupsjon.

Dette var noe av det som ble avlyttet:

Svendsen: – De har vel ikke greid å finne at du har hatt noen fordeler? Men et lite råd; Bare svar på det de spør om, ikke dra det noe mer ut.

Breili: Nei da, jeg svarer så korrekt jeg mener. Det er at jeg har tegnet og byggemeldt på Tjøme siden -95. Og over mange år blir man jo bedre kjent med dem som er saksbehandlere.

Svendsen: – Jeg kjente jo stort sett alle som leverte byggesøknad. Det ble jo fremhevet som et pluss at jeg kjente de som sendte inn søknader. Jeg kan ikke si at du har fått noen fordeler.

Breili: – Nei, jeg kan ikke se at jeg har fått noen fordeler av det.

Harald Svendsen

Tidligere byggesaksleder i Tjøme kommune er tiltalt for grov korrupsjon og saksbehandlingsfeil.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Ville hjelpe venn i nød

Breili var klar på årsaken til hvorfor han hjelp Svendsen med skisser til det nye huset hans i 2010.

Han hevdet i retten at Svendsen hadde vært gjennom en dårlig periode og ville starte på noe nytt. Breili bestemte seg for å hjelpe han.

– Jeg har tenkt mye på det, og jeg ville gjort det samme i dag, sier han. Her blir han såpass emosjonell at han må stoppe litt opp i forklaringen.

Breili sa han og Svendsen var venner, men ikke «en jeg inviterte til sønnens konfirmasjon»-type venn.

Hvordan var forholdet i 2010, spurte Økokrim.

– Sånn at jeg kunne sende han en tekstmelding om at jeg spurte om å låne en tilhenger for eksempel, og en kopp kaffe. Da snakket vi ikke om prosjekter i strandsonen.

– Men Svendsen hjalp deg med en jobb hos deg etter det?

– Han hjalp meg med terrassen. Det var prat om hva slags materialer vi skulle bruke på terrassen. Svendsen sa han kjente til materialer som jeg spurte om. Og at Maxbo hadde det. Jeg dro og kjøpte.

Hadde du spurt han om han kunne hjelpe deg?

– Det kan jeg ikke si ja eller nei på i dag, det husker jeg ikke.

Førstestatsadvokat i Økokrim Esben Kyhring

Førstestatsadvokat i Økokrim, Esben Kyhring, har vært småfrustrert i retten fordi han oppfatter at Breili ikke svarer på spørsmålene han stiller.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Husker ikke andre jobber

Aktor Esben Kyhring har torsdag og fredag stilt flere spørsmål om hvor omfattende tegnejobben var, og hvorfor de hjalp hverandre med forskjellige ting.

Kyhring har flere ganger bedt Breili svare på spørsmålene han får. Aktoren mener detaljer blir forklart helt annerledes i retten, enn det Breili forklarte for politiet.

Aktor spør også om tre prosjekter på tre forskjellige adresser. Økokrim mener han har hjulpet Svendsen med prosjektene, som private oppdrag. Breili svarer at han ikke husker om han tok betalt for jobbene.

– Jeg synes det er vanskelig å huske hva jeg sa og hva jeg gjorde for så lenge siden, fortalte Breili.

Tirsdag skal Svendsen forklare seg i tingretten. Rettssaken mot de to, og enda en tidligere byggesaksleder, Hans Petter Abrahamsen, pågår frem til slutten av februar.

Alle tre har hele tiden avvist at de har gjort noe galt.

De siste 20 årene har arkitekt Rune Breili sendt inn mange byggesøknader til Tjøme kommune.
I 2003 tegner Breili et hus for byggesaksbehandler Harald Svendsen.
I 2008 blir Svendsen sjef for byggesaksavdelingen. Hans Petter Abrahamsen blir byggesaksbehandler i samme avdeling.
I 2010 blir Abrahamsen daglig leder i arkitektfirmaet til Breili. Samtidig hjelper Breili Svendsen med et nytt husprosjekt.
I 2014 går Abrahamsen tilbake til kommunen.
I 2016 begynner Svendsen hos Breili. Abrahamsen blir byggesaksleder.