Hopp til innhold

Sparket saksbehandler: – Det var forventninger om hvilket utfall sakene skulle få

VESTFOLD TINGRETT (NRK): En tidligere medarbeider på byggesaksavdelingen mener han fikk sparken fordi han stilte spørsmål om saker som ukritisk bare ble godkjent.

Tjøme kommune.

KONTORET: Sakene fra Tjøme strekker seg tilbake mange år, før de ble en del av Færder kommune.

Foto: Philip Hofgaard

– Hele tiden skulle sakene gå gjennom Harald. Det var normalt, for å si det slik.

Dag Kilvær var saksbehandler i byggesaksavdelingen i Tjøme kommune. Han var kalt inn av Økokrim for å vitne i korrupsjonssaken mot arkitekt Rune Breili og tidligere byggesakssjef Harald Svendsen. Ingen av dem mener de har gjort noe galt.

Svendsen var sjefen til Kilvær, som rett ut sa at han fikk sparken fra byggesaksavdelingen i 2013 etter et par år i kommunen.

– Jeg hadde gjennomført flere kurs i byggeloven i regi av Fylkesmannen og stusset over hvorfor kommuneplanen gikk foran plan og bygningsloven i saker.

– Vi hadde diskusjoner og pratet om tunge saker. Da var det en forventning fra Harald om hvordan disse sakene skulle behandles, sa Kilvær.

Tjøme

OMSTRIDT: Kilvær sa han aldri har sett eller hørt at Svendsen har fått betalt av Breili, eller omvendt, i byggesaker.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

Hoppet over politikere

Kilvær trakk selv frem noen detaljer i utbyggingen av en kjempestor hytte i Neholmveien på øya. Rune Breili & Partnere sto som arkitekt.

– Den var en forventning fra Harald om hvilket utfall saken skulle ha. Den saken ble tatt på delegasjon og var ikke innom teknisk hovedkomite.

Burde politikerne hatt saken, spurte aktor Maria Bache Dahl​ fra Økokrim.

– Ja, men den ble ikke tatt til politisk behandling, svarte Kilvær.

Da Svendsen fikk mulighet til å svare på disse anklagene i retten, gjorde han ikke det. Heller ikke forsvareren hans Knut Strømme eller Rune Breilis advokat, Vibeke Hein Bæra, hadde noen spørsmål til Kilvær da han vitnet.

Dette er noen av byggesakene Økokrim mener Svendsen har godkjent, ulovlig. I flere av sakene er Breili arkitekt og søker.

Nautnesveien 129

Nautnesveien 129

På denne hytta ga byggesaksbehandler Hans Petter Abrahamsen en ulovlig godkjenning av en kjeller, ifølge tiltalen. Arkitiekt Breili søkte på vegne av hytteeier. Søknaden ble godkjent på en dag, viser kommunens dokumenter. Hytteeieren sier til NRK at hvis det har skjedd ulovligheter, er han glad for at det følges opp. 

Brøtsøveien 88

Brøtsøveien 88

I forbindelse med saksbehandlingen på denne hytta er byggesaksleder Harald Svendsen tiltalt for inhabilitet. I tillegg er det gitt en ulovlig byggetilatelse, ifølge tiltalen. Arkitekt Breili søkte på vegne av hytteeier. Hytteeieren sier til NRK at han satte alt bort til Breili og stolte på at alt var i orden.

Brøtsøveien 30

Brøtsøveien 30

På denne hytta ble en ulovlig kjeller godkjent som følge av en uriktig saksbehandling som byggesaksleder Harald Svendsen praktiserte, ifølge tiltalen. I denne saken var ikke arkitiekt Breili involvert. Hytteeieren ønsker ikke å kommentere saken. 

Holtekjærstranda 80

Holtekjærstranda 80

I forbindelse med saksbehandlingen på denne hytta er byggesaksleder Harald Svendsen tiltalt for inhabilitet. Det er også gitt en ulovlig tiltatelse til bygg av kjeller, ifølge tiltalen. Her søkte arkitekt Breili på vegne av hytteeier. Hytteeieren sitter også i styret til Breilis firma og har eierandeler der. Til NRK ønsker ikke hytteeieren å si noe om saken annet enn at hun mener NRK skriver mye feil om dette. 

Brøtsøveien 138

Brøtsøveien 138

På denne hytta har byggesaksleder Harald Svendsen gitt en ulovlig tiltatelse til bygg av kjeller, ifølge tiltalen. I denne saken var ikke arkitekt Breili involvert. Hytteeieren har ikke svart på NRKs henvendelser. 

Neholmveien 67

Neholmveien 67

I forbindelse med saksbehandlingen på denne hytta er byggesaksleder Harald Svendsen tiltalt for inhabilitet. I tillegg har han gitt en ulovlig godkjenning til bygg av kjeller, ifølge tiltalen. Arkitekt Breili søkte på vegne av hytteeier. Ifølge tiltalen var det bestemt at Svendsen skulle begynne å jobbe hos Breili da han ga godkjenningen. Hytteeieren ønsker ikke å kommentere saken. 

Kilvær sa han aldri har sett eller hørt at Svendsen har fått betalt av Breili, eller omvendt i noen byggesaker.

Etterhvert ble det, ifølge Kilvær, et irritasjonsmoment for kommunen at han stilte spørsmål om mange av sakene som ble godkjent. Da han fikk sparken, tolket han situasjonen slik;

– At mine overordnede mente jeg ikke var lojal og at jeg skulle da sparkes ut.

Også en annen tidligere ansatt i Tjøme kommune, Janne Sundsten, forklarte i retten at hun fikk beskjed om å godkjenne saker som var i strid med regelverket.

– Flere av sakene, som jeg mente vi ikke kunne godkjenne, ble godkjent, forklarte hun.

Dag-Hugo Kilvær

VITNET: Dag Kilvær fra tiden han jobbet i kommunen. Bildet er fra 2012.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Muntlige godkjennelser

Sjefen for dem som nå jobber med å rydde opp i ulovlige hyttevedtak på Tjøme, er Margrete Løgavlen i Færder kommune.

Mange av sakene som kommunen nå går gjennom fra de siste 20 årene, er en kombinasjon av rene ulovligheter og feil saksbehandling i kommunen, mener hun.

Enten er det ikke søkt om dispensasjon, man har fattet vedtak uten fullmakt og det er en del saker som skulle ha blitt sendt over til Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen).

– Det er flere som mener de har fått muntlige tillatelser, men plan- og bygningsloven er skriftlig. Det skal ligge skriftlig i et journalsystem, sa hun i retten.

De siste 20 årene har arkitekt Rune Breili sendt inn mange byggesøknader til Tjøme kommune.
I 2003 tegner Breili et hus for byggesaksbehandler Harald Svendsen.
I 2008 blir Svendsen sjef for byggesaksavdelingen. Hans Petter Abrahamsen blir byggesaksbehandler i samme avdeling.
I 2010 blir Abrahamsen daglig leder i arkitektfirmaet til Breili. Samtidig hjelper Breili Svendsen med et nytt husprosjekt.
I 2014 går Abrahamsen tilbake til kommunen.
I 2016 begynner Svendsen hos Breili. Abrahamsen blir byggesaksleder.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark