Hopp til innhold

Skulle unngå matvarer i plast i en måned – det gikk ikke

De to studentene Amanda Thveten og Line Lovise Stenbek fikk flere utfordringer underveis.

Mange grønnsaker og en liten plastbit.

MYE GRØNT: I løpet av den første uken i prosjektet var denne plastforseglingen det eneste de kom hjem med av plast etter å ha handlet mat. 

Foto: Privat

Oktober er over. Det samme er et nullplastprosjekt studentene Amanda Thveten (22) og Line Lovise Stenbek (23) fra Skoppum har forsøkt seg på.

Etter en tur på matbutikken tidligere i høst, begynte de å tenke over all plasten de så. De bestemte seg for å prøve å gå en hel måned uten å kjøpe matvarer innpakket i plast for å bli bevisste på hvor mye plast man «må» kjøpe.

Målet var å holde ut oktober.

Amanda Thveten (22) og Line Lovise Stenbek (23) sitter ved siden av hverandre rundt et bord.

ENGASJERTE: Amanda Thveten og Line Lovise Stenbek ba flere være med på prosjektet gjennom et arrangement på Facebook. Oppunder 100 viste sin interesse. Mange kom også med tips til hvordan de kunne klare det, og hvilke butikker de kunne oppsøke.

Foto: Anette Stensholt / NRK

Papirposer og hermetikk

De spiste mye havregryn, grønnsaker, bønner og brød med makrell i tomat eller leverpostei. De oppsøkte spesialbutikker og brukte egne handlenett.

– Jeg synes egentlig det har gått veldig greit. Mye av plasten vi fikk, fikk vi fordi vi sprakk litt, innrømmer Stenbek.

For selv om de endte opp med mye mindre plast enn vanlig, klarte de ikke å unngå matvarer innpakket i plast helt.

– Jeg gikk forbi en pastahylle der all pastaen hadde plast. Til og med pappboksene hadde et lite vindu av plast. Så nesten alt har plast, sier 23-åringen.

Falt for fristelsene

Allerede den første uken kom de hjem fra butikken med plast. De hadde kjøpt en glassbeholder med plast som forsegling rundt lokket. Men det var også det eneste den uken.

De synes det vanskeligste var å kjøpe pålegg, kjøtt og fisk uten å få med seg plast.

– Vi har ikke budsjett til å kjøpe så mye i ferskvaredisken når vi er studenter, sier Stenbek.

Etter hvert ble også savnet etter diverse pålegg, og spesielt fredagstacoen for stort.

– Det hadde vært lettere om vi hadde handlet sammen hver gang. Da hadde vi ikke falt like lett for fristelsene, tror Thveten.

Plastposer og bokser.

EN MÅNED: Her er plasten de satt igjen med etter en måned. Meningen med prosjektet var å bli bevisste på hvor mye plast de bruker og se hva de kunne kutte ned på.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Stor forskjell

Selv om de to studentene sprakk noen ganger, ser de en stor endring i plastavfallet. Nå når måneden er over, kan de to samle all plasten i én bærepose. De sier de til vanlig hadde hatt like mye i løpet av en uke.

Begge ser de positive sidene med plast, men poenget med hele prosjektet var å bli bevisste på unødvendig bruk. Og det mener de at de har lyktes med.

En plastpose med plastavfall.

MINDRE ENN VANLIG: Plasten fra matvarene de kjøpte i oktober, fikk plass i en plastpose.

Foto: Anette Stensholt / NRK

De er også blitt mer bevisste på plastbruk generelt, som for eksempel da Thveten kom over et godt tilbud på sminke på nett. Alt hun kjøpte kom godt innpakket i plast.

Nye vaner

Nå som oktober er forbi, innrømmer studentene at de er litt glade for at det er over. Men understreker at de kommer til å ta med seg flere av vanene de har fått i løpet av den siste måneden, videre.

– Å ta med seg egne handle- og fruktnett når vi handler, sier Stenbek.

– Jeg kommer til å prøve å kjøpe grønnsaker uten så mye plast, sier Thveten.