Hopp til innhold

Selger frostskadde epler i butikkene

GVARV (NRK): Det har vært store frostproblemer med årets epleavling. Men nå tilbys epler med frostskader for å dekke etterspørselen etter norske epler.

Epler i Gvarv

Gvarv i Sauherad kommune er preget av epledyrking.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Mange butikker har gått tomme for norske epler fordi kjedene ikke får nok. Men vi har funnet en løsning som vi håper kundene blir fornøyde med, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Signe Bunkholt Sæter fra Sauherad.

Epler på butikken i Gvarv

I Gvarv er kundene fornøyde med at det igjen selges norske epler.

Foto: Norgesgruppen
Signe Bunkholt Sæter

Signe Bunkholt Sæter i Norgesgruppen sier at eplene er like gode og har like god holdbarhet.

Foto: Norgesgruppen

Frostproblemer

– Vi kunne alltid solgt flere norske epler enn vi gjør, for det er veldig populært i butikkene. Men i år har det vært et ekstra problem med frost på våren. Dette har gitt korkskader i skallet på en del epler, sier Sæter.

Sammen med Bama og produsentene i Gartnerhallen har Norgesgruppen tatt et nokså spesielt grep for å løse frostproblemene.

– Løsningen er at det kommer til å bli flere epler enn før med frostskader i skallet til salgs i butikkene.

Norgesgruppen leverer til Kiwi, Meny, Spar og Joker. Også Rema 1000 og Coop vil selge eplene.

Små marginer

Svein Børte, daglig leder i Telefrukt på Gvarv, forteller at det ikke har vært så mye frost i år, men at det heller ikke trengs så mye frost for at eplene skal få korkskader.

– Årsaken er kalde netter før eller under blomstring, som gjør at knoppen får en skade som gjør eplet også får en skade. Den kan være en korkstripe fra stilken og fremover eplet eller et korkbelegg på eplet, sier Børte.

I år var det noen kalde netter i forkant av blomstringen, i april, der temperaturen var akkurat så lav at den gjorde skade enkelte steder.

– Det er små marginer, sier Børte.

Like gode

Løsningen betyr altså at flere epler kan selges til butikkene, selv om det har vært store problemer med avlingen på grunn av frostskader.

– De er like gode i smaken, og de har like lang levetid, sier Sæter i Norgesgruppen.

Korkskaden har fått sitt navn fordi skallet på eplene blir litt brune og skrukkete. Det er et korkaktig mønster i et eple som ellers er helt fint.

– Det har vært avgjørende for bøndene å få til dette, for å unngå store inntektstap. Nå får produsentene mest mulig ut av sesongen, og våre kunder får mest mulig norske epler.

Dette er ein såkalla korkskade. Det synest, men øydelegg ikkje smaken.

Slik ser den såkalte korkskaden ut i epleskallet.

Foto: Norgesgruppen

Smaker ikke forskjell

Caroline Otervik

Caroline Otervik synes eplene med korkskade smaker akkurat likt som de «perfekte» eplene.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Er de forskjellige?

Caroline Otervik har med sønnen til butikken. Småbarnsmoren er ikke i tvil om at eplene med korkskade smaker akkurat like godt som eplene uten. Om hun ville kjøpt dem uten å ha smakt er hun ikke sikker på.

– Nå ville jeg det. Kanskje ikke før, men de var helt like, så da kanskje jeg gjør det nå, sier hun.