Hopp til innhold

REC øker produksjon på Herøya

Økt etterspørsel etter wafere til solcellepanel gjør at produksjonen i Porsgrunn økes. Det skjer bare én uke etter at fabrikken stod i fare for å bli lagt ned.

Skjebnetime for REC-ansatte

De REC-ansatte på Herøya og i Nordland har opplevd noen tøffe måneder. Alle fabrikkene i nord er nå stengt, mens den gjenværende fabrikken på Herøya nå plutselig går lysere tider i møte.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Ledelsen ved REC Wafer på Herøya regner med at det blir full produksjon i april, mai og juni.

André Knüppel

Administrerende direktør, André Knüppel, tror på full produksjon de neste månedene.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Vi har økte ordre fra våre kunder i andre kvartal. Det fikk vi beskjed om i midten av forrige uke, og det betyr at vi øker det er full produksjon fra og med denne uken, sier administrerende direktør i REC Wafer på Herøya, André Knüppel.

Han presiserer at dette ikke gjelder hele fabrikken. Det er kun ved det som kalles linje 4 at produksjonen økes fra 70% til 100% denne uken.

20. mars var det konsernstyremøte i REC. Da ble det bestemt at solenergiselskapets fabrikker i Glomfjord legges ned. Mange trodde det samme ville skje med fabrikkene i Porsgrunn, men styret valgte å se an situasjonen de nærmeste ukene.

Kort tid etter kom beskjeden om å øke produksjonen av wafere ved anleggene på Herøya.

Wafere er tynne skiver som brukes i produksjonen av solcellepanel. Wafere fra Porsgrunn sendes blant annet til kunder i Asia.

Man ser at det lysner i markedet og fabrikker kan startes opp igjen, så dette hjelper på humøret.

REC-tillitsvalgt Hans Ødegård

Noen permitterte tilbake

170 arbeidere er permitterte fra REC på Herøya. Knüppel sier det kan bli aktuelt å hente et mindre antall tilbake i jobb, men økt produksjon skal først og fremst løses med ansatte som er i jobb i dag.

– Dette hjelper på humøret. Det er positivt at det blir mye å gjøre, og at flere permitterte kan komme tilbake i arbeid. Jeg er optimistisk med tanke på fremtiden, sier tillitsvalgt Hans Ødegård i REC.

REC har tidligere hatt fire produksjonslinjer i drift på Herøya. I dag er det bare bare det som kalles linje 4 i fabrikken som er i drift, og den siste måneden har produksjonen vært på 70 prosent av kapasiteten.

Hans Ødegård

Tillitsvalgt Hans Ødegård er optimistisk etter at produksjonen økes ved REC.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Vil åpne nok en fabrikk


Administrerende direktør André Knüppel sier at planen er å få i gang produksjonen også i linje 3 i løpet av siste halvår 2012.

– Vi er avhengig av at vi reduserer produksjonskostnadene og at prisene på våre produkter øker. Vi er i rute med kostnadskutt, men det er vanskelig å spå prisutviklingen. Etterspørselen øker, men prisene må følge etter.