Hopp til innhold

REC kan ikke bruke pengestøtte

Solenergiselskapet REC kan ikke bruke penger de har fått av Innovasjon Norge til utvikling.

REC på Herøya.

22 millioner kroner som REC har fått i støtte fra Innovasjon Norge står fortsatt ubrukt på konto.

Foto: Solfrid L. Øverbø / NRK

I går ble det klart at driften ved fabrikken i Porsgrunn får fortsette en måned til, for å kunne bevise at de kan tjene penger.

Innovasjon Norge ga REC i Porsgrunn 22 millioner kroner, som skulle gå til teknologiutviklingsprosjekt, og et prosjekt som innebærer økt kvalitet og produktivitet.

Står ubrukt på konto

Andre Knüppel

Konserndirektør André Knüppel

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Men pengestøtten som skulle være med på å redde solenergiselskapets drift i Porsgrunn står fortsatt ubrukt på konto.

– Vi har ikke brukte en eneste krone av de pengene til nå, fordi vi ikke kan inntektsføre dem på grunn av premissene som ligger til grunn, sier konserndirektør André Knüppel ved REC i Porsgrunn.

Grunnen til det er at pengene er gitt med en betingelse: At REC fortsatt er i drift i Norge om fem år.

Det kan ikke konserndirektør André Knüppel ved REC i Porsgrunn love.

– Det er litt synd, for vi trenger hjelp her og nå med de prosjektene, og vi trenger hjelp nå for å forbedre vårt resultat for å kunne være konkurransedyktige på sikt, sier Knüppel.

– Har hatt effekt

Direktør i Innovasjon Norge i Telemark, Bård Stranheim, tror likevel at pengene har bidratt til at REC i Porsgrunn satte i gang vellykkede prosjekter som har ført til at styret velger å satse fire uker til.

– Sannsynligheten for at de har satt i gang forbedringsprosjekter fordi de har fått støtte, er ganske stor, og da har effekten av at vi bruker skattepenger på den type innovasjon faktisk skjedd, sier Stranheim.

Stranheim sier betingelsene er gitt for at ikke norske skattekroner skal investeres i selskapet, for så å flyttes til utlandet.

Håper på endring i betingelser

REC håper likevel på å endre betingelsene.

– Først og fremst er det veldig fint at vi har fått en støtte til disse prosjektene, og det vil jeg virkelig anerkjenne. For å kunne bruke pengene akkurat nå, så hadde jeg gjerne sett andre betingelser, sier Knüppel.

Det kan ifølge Stranheim bli vanskelig.

– Pengene er gitt under gitte forutsetninger, og det er de som gjelder, sier Stranheim.