Hopp til innhold

– Et sexistisk svineri

Reagerer kraftig på Privatmeglerens annonse. Nå er den trukket tilbake.

Bildet i annonsen viser overkroppen på en kvinne ikledd en svart singlet som ligger i en seng.

FÅR KRITIKK: Privatmegleren har fått flere reaksjoner på bildet i denne annonsen. De beklager og sier de aldri hadde til hensikt å spille på sex.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

Nestlederen i Grønt Kvinnenettverk (Miljøpartiet de Grønnes kvinnenettverk), Nikki Schei, ble opprørt da han så Privatmeglerens annonse i lokalavisene Gjengangeren og Jarlsberg Avis denne uken.

– Det er helt forferdelig. Skal de være en seriøs meglerkjede og samtidig bruke en halvnaken kvinne på en seng, så lurer jeg på hva det er de tenker med. Alvorlig talt. Det er et sexistisk svineri, rett og slett. Det er holdninger som ikke hører hjemme i 2017, sier han til NRK.

– For det første handler det om hvordan man fremstiller kvinner. Det andre er hvordan man fremstiller menn. At vi skal være så dumme at vi skal velge å kjøpe en bolig av en av Norges største meglerkjeder fordi de legger en kvinne på en seng, sier han oppgitt.

Nikki Schei i svart t-skjorte.

KRITISK: Nikki Schei mener dette ikke er veien å gå for å tiltrekke seg oppmerksomhet i annonsefeltet.

Foto: Guri Barka Martins

Følger saken videre

Schei mener annonsen er et brudd på Markedsføringsloven, og han har kontaktet Forbrukerombudet.

Grethe Wittenberg Meier

BEKLAGER: – Vi har trukket annonsen, for her ser vi at vi har bommet, sier Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. (arkivbilde)

Foto: Privatmegleren

– Jeg kommer til å følge dette videre, sier han.

Administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren opplyser til NRK at de har fått flere klager på annonsen fra folk som finner den støtende og kvinnediskriminerende.

– Det må jeg sterkt beklage. Det var ikke vår intensjon med denne annonsen, sier hun.

De har nå valgt å trekke den tilbake.

Humor

Bilde av annonsen i avisa.

FORSTÅR BILDEKRITIKKEN: Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren forstår at folk reagerer dersom de kun ser bildet, og ikke leser teksten under.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

– Tanken bak annonsen var å ha humor og en overført betydning fra budskapet og over til det produktet vi faktisk markedsførte – en app der selger får oversikt over salgsprosessen, forklarer Meier.

Hun sier videre at det ikke var deres hensikt å spille på sex, men et forsøk på humor.

– Rett og slett skape litt liv i annonser som ofte kan være kjedelige, men så har vi dessverre ikke lyktes med det.

– Schei kaller dette et sexistisk svineri. Hva er din kommentar til det?

– Det får nesten han stå for, men det er ikke noe vi har ment. Jeg klarer ikke å se at dette bildet er så vulgært eller grovt at det spiller så kraftig på sex.

– Forbrukerombudet er kontaktet og Schei sier han følger saken videre. Hva synes du om det?

– Det står han helt fritt til å gjøre, selvfølgelig. Vi har lagt oss flate etter reaksjonene og beklaget på det sterkeste. Det var ingen mening å virke kvinnediskriminerende eller å spille på sex. Vi prøvde å spille på humor og det med overført betydning, men her har vi ikke lyktes, i alle fall ikke hos alle. Vi kan ikke annet enn å beklage.

– Bryter ikke med retningslinjene

Også lokalavisene har omtalt annonsen. De skriver at det er redaktøren som har ansvaret for innholdet i avisa, inkludert annonsene, og at nyhetsredaktør Guri Larsen i Gjengangeren er enig når Privatmegleren sier at de bommet med denne annonsen.

Hun legger til at det ikke er noe ved annonsen som bryter med avisens retningslinjer.

Det samme sier Jarlsberg-redaktør Pål Nordby.