Hopp til innhold

Ap-ordfører krever tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken

Kommunen får illevarslende meldinger fra foreldre, barnevernet og psykologer: – Nå er det nok, sier Robin Kåss (Ap).

Robin Kåss, ordfører (Ap), Porsgrunn

Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn kommune mener streiken går utover barn.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRK

Ordføreren i Porsgrunn uttrykker bekymring for barn- og unge i den pågående lærerstreiken.

– Nå er det nok, streik er en demokratisk rettighet, men det er også en menneskerett å få skolegang, sier Robin Kåss (Ap).

Kåss, som også er utdannet lege, var statssekretær i Jens Stoltenbergs andre regjering fra 2008.

Han har sendt dispensasjonssøknader for ungdommer i 10. klasse som har vært uten skole siden sommeren. Disse skal ha blitt avvist.

Les også Kommunene sparer millionbeløp – elever og foreldre vil ha pengene tilbake

Senterpartipolitiker Kristian Leerstang-Salvesen og datteren Alma A. Salvesen.

Uten skoletilbud

Lærerstreiken har pågått siden 8. juni.

– Vi får inn meldinger fra barnevernsvakta. Det har vært en dobling i antall henvendelser på kveld og helg. Om det skyldes streiken er vanskelig å vite, men det er foruroligende, sier Kåss.

Han sier kommunen får flere illevarslende meldinger fra foreldre, barnevern, psykologer og kommuneadministrasjonen.

– Regjeringen har en plikt å beskytte liv, helse og viktige samfunnsfunksjoner. De bør etter min mening ikke vente lenger med å gripe inn, mener ordføreren.

– Du er arbeiderpartiordfører. Mange vil si at hvis man bruker tvungen lønnsnemnd uthuler man streikeretten og effekten av streik?

– Ja, det er riktig. Og det er et kjempedilemma. Vi har tenkt at dette er en streik som får vare til partene finner en løsning. Det er en fallitterklæring hvis regjeringen må gripe inn.

Mandag gikk 100 nye lærere ut streik. Dermed har Utdanningsforbundet drøyt 8150 medlemmer i streik.

Oppfordrer til enighet

– KS er en av partene og du har Sven Tore Løkslid som er en partifelle og telemarking i KS' hovedstyre. Har du ringt han?

– Nei, vi har hatt møter med KS og Utdanningsforbundet. Vår oppfordring til alle er å bli enige. Dette er en lønnskamp som må løses mellom partene, sier Kåss.

Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet tror tvungen lønnsnemnd vil sørge for at demotiverte lærere vil se seg rundt etter jobber utenfor skolen.

En tvungen lønnsnemnd vil ikke løse problemet med at lærere har vært lønnstapere i seks år på rad. Det er et problem som også Kåss og andre ordførere har vært med på å skape, sier Handal.

Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet.

Steffen Handal er leder i Utdanningsforbundet.

Foto: Tore Skaar / Utdanningsforbundet

Foreslår løsning

Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS har forståelse for at ordførere i de streikerammede kommunene er fortvilet på vegne av foreldre og elever.

– Vi har lansert tidligere at vi kan velge å la en frivillig lønnsnemd finne en løsning på denne streiken, sånn at elevene kan komme tilbake igjen på skolen. Da tar partene et ansvar for å komme seg ut av en fastlåst situasjon, sier Gangsø.

Han tror det kan være et godt virkemiddel å la en upartisk tredjepart få myndighet til å finne en løsning på konflikten.

Tror på streikeslutt

Kristine Nergaard fra forskningsstiftelsen Fafo tror ikke lærerstreiken kommer til å vare veldig mye lenger. Dersom partene ikke blir enige, kommer regjeringen til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd, tror arbeidslivsforskeren.

– Om vi snakker denne uka eller neste uke, er litt vanskelig å si. Det er så mange som er berørt, sier hun.

Les også Amalie (14) har ikke hatt skole etter sommerferien: – Ligger og scroller på TikTok

Stine Emilie Olderskjær (t.v.) og Amalie Bjørkedal-Aksnes. Elever på Gimle oppveksttun skole. Lærerstreik.

Nergaard begrunner med at det etter hvert har kommet bekymringer fra flere hold. I tillegg til lokale reaksjoner flere steder har også Barneombudet uttrykt bekymring.

Kristine Nergaard

Kristine Nergaard fra forskningsstiftelsen Fafo tror ikke lærerstreiken kommer til å vare veldig mye lenger.

Foto: FAFO

Forskeren sier tvungen lønnsnemnd er en av tre mulige veier ut av streiken.

– Enten kan de gjøre et nytt forsøk hos Riksmekleren. De kan også overlate oppgjøret til en frivillig nemnd så noen andre får bestemme. Tvungen lønnsnemnd er riset bak speilet, sier hun.