Hopp til innhold

Politiet skrev bøter så blekket sprutet

Flere hundre biler var feilparkert, og politiet vurderte å begynne å taue bort biler ved Gaustatoppen. Mange av dem som gikk til Telemarks høyeste fjell lørdag fikk en klekkelig parkeringsbot.

Fullstendig parkeringskaos ved Gaustatoppen lørdag 3. oktober

PARKERINGSKAOS: Det er mer og mer populært å gå til Telemarks høyeste fjell. I dag var det så mange biler at politiet kalte det uforsvarlig. Her fra den enorme køen av feilparkerte biler. Video tatt av Hans-Dieter Fleger.

Det var kaotiske tilstander på parkeringsplassen rundt Stavsro lørdag formiddag.

Leder for operasjonssentralen ved Telemark politidistrikt, Tore Grindem, sa at det ikke var mulig for nødetater å komme fram. Veien var kun åpen i ett felt.

– Vi må kanskje begynne å taue bort biler etter hvert, sa Grindem til NRK lørdag formiddag.

Laster Twitter-innhold

Sivilforsvaret på Rjukan ble også tilkalt for å hjelpe. Politipatruljen som var på stedet prøvde forgjeves å hindre at det kom flere biler.

– De som har parkert bilen dårlig, er nødt til å flytte bilen, sa leder for operasjonssentralen.

Ved 16.30-tiden lørdag sa politiet at det fortsatt varkaotiske tilstander. Da hadde politiet allerede skrevet 22 parkeringsgebyr.

– Det har rett og slett vært så mange feilparkeringer at vi ikke har hatt mulighet til å begynne å taue bort biler. Nå har vi heller konsentrert oss om å dirigere trafikken, og har begynt å skrive bøter. Det blir endel av dem, for å si det sånn, sa operasjonsleder ved Telemark politidistrikt lørdag ettermiddag, Aadne Røilid.

Laster Twitter-innhold
Mange folk vil gå til Gaustatoppen

Det er ingen tvil om at Gaustatoppen er et yndet mål for folk. Lørdag 3. oktober mysset det med mennesker på toppen.

Foto: Lars Gunleiksrud

Ber bilistene velge en annen vei

Trafikken ble hele dagen dirigert ved Stavsro i bunnen av Gaustatoppen.

– Det er svært lange køer i området, og så vanskelig å passere at vi ber bilistene unngå å bruke veien som gjennomfartsvei. Bilister som skal mellom Tuddal og Svineroi bør heller kjøre rundt via fylkesvei 37, Tinnsjøveien, sa operasjonslederen lørdag formiddag.

Vanskelighetene med å få satt fra seg bilen for å gå opp til Gaustatoppen, har lenge irritert turgåerne. Det har stått opp til 1000 biler i området, men parkeringsplassen har knapt kapasitet til 400.

I midten av august ble det satt opp skyttelbusser, og mange trodde parkeringsproblemene var løst. Så feil kan man ta.

Stor interesse for toppen

Ordfører i Tinn kommune, Steinar Bergsland, synes det er fint å få hjelp av politiet i en kaotisk situasjon som dette, selv om det er trist å eventuelt få en parkeringsbot av politiet.

– En gul lapp på ruta er jo ikke noe hyggelig møte med fjellheimen i Telemark, sier han.

Gaustatoppen

Det er mange som vil se den flotte Gaustatoppen i Tinn kommune. Men det er ikke like mange som er glad for å ikke finne parkering.

Foto: Anne Lognvik

Kjent problem

Parkeringskaoset er på fylkesvei 651 i området rundt Stavsro, som ligger på grensen mellom Hjartdal og Tinn kommune. I august inngikk ordførerne i Hjartdal og Tinn en avtale med Røde Kors om at de skulle være parkeringsvakter på stedet, for å lette på trykket.

Denne avtalen har utgått nå. Dette er trolig noe av grunnen til dagens kaos.

I tillegg har det blitt satt opp busser fra Gaustablikk, slik at man kan parkere der.

– Det var en slags midlertidig løsning, i tillegg til at det kan måtte bli en mer permanent løsning på de største utfartsdagene, som dette, sier ordfører i Tinn kommune, Steinar Bergsland.

Han er naturligvis glad for at det har blitt økt folkevandring til Gaustatoppen, men han ser at det øker behovet for parkeringsplasser.

Likevel sier ordføreren at det tross alt dreier seg om relativt få dager i året at det er så kaotisk på parkeringen.

– Dette er jo helga mellom to høstferieuker for Buskerud og Telemark, så sånn sett er dette en helg det er veldig mye folk i fjellet. Når vi da får så flott vær, er det ikke overraskende at det blir fullt, sier Bergsland.

Prøver å få bukt med problemet

Kjell Solheim, avdelingsdirektør for veiavdelingen i Statens vegvesen, avdeling Telemark, har tidligere uttalt at det er vanskelig å få til en større parkeringsplass rundt Stavsro fordi slike planer krever tillatelser fra miljøvernmyndighetene.

Det er bevilget penger fra fylkeskommunen til et prosjekt som skal forbedre parkeringsforholdene ved Telemarks høyeste fjell.

Informasjon om parkeringsalternativer kan du finne her.