Hopp til innhold

–​ Må få slutt på trafikkaoset på Gaustatoppen

Politiet er lei av parkeringskaoset på vei opp til Gaustatoppen. – ​ Vi skrev ut rundt 20 parkeringsbøter her på lørdag, men kunne ha skrevet ut flere hundre.

Parkeringskaos på vei opp til Gaustatoppen

TRANGT: Mange parkerte biler langs fylkesvei 651 opp til Gaustatoppen har lenge vært et problem. Slik så det ut her i går. Tor Einar Bakken i politiet påpeker at utrykningskjøretøy ikke får plass til å kjøre når dette er tilfellet.

Foto: Innsatsleder Telemark politidistrikt, Tor Einar Bakken

Det sier Tor Einar Bakken, innsatsleder i politiet i Telemark, etter at det nok en gang var parkeringskaos på vei opp til Gaustatoppen i går. Mange tok turen til fjells i det fine været, og parkeringsplassen på Stavsro i Hjartdal kommune, ved Gaustatoppen, fylte seg raskt opp.

Dette førte til at mange hundre biler parkerte langs fylkesvei 651 mellom Tuddal og Rjukan. Mange parkerte på utsiden av veien, men flere hundre parkerte inni. Dette gjorde det fryktelig trangt i veibanen, sier Bakken til NRK, og legger til:

–​ Folk parkerte her på tross av at det ikke er tillatt, fordi det en forkjørsvei med fartsgrense på over 50 kilometer i timen.

Skrev ut 20 bøter

Trafikkaoset ble så ille at politiet til slutt sendte en patrulje til Gaustatoppen.

–​ Vi var her i et par timer og ga et tjuetalls biler parkeringsbøter. Vi kunne ha skrevet ut flere hundre, men måtte nøye oss med å ta de verste.

Bakken sier at politiet heller ikke fikk tid til å skrive ut flere, fordi de måtte løse en del trafikkfloker ettersom flere og flere biler kjørte opp langs fylkesveien – biler det egentlig ikke var plass til.

–​ I tillegg måtte vi hjelpe folk som skulle rygge som ikke fikk til dette.

–​ Må finne en løsning

Det har kommet meldinger om parkeringskaos ved Gaustatoppen i flere år. Bakken forteller at lensmannen i Tinn snart skal ta opp dette i et møte med blant annet kommunen og brannvesenet.

–​ Vi håper det vil løse problemet. Det er klart at bilførerne har noe ansvar, for de skal kjenne til hvor det er tillatt å parkere. Likevel synes jeg ansvarlige etater til en viss grad må rette seg etter den store turiststrømmen opp til Gaustatoppen. Men det må disse svare for selv, sier Bakken.

Turister på vei opp til Gaustatoppen.

NESTEN KØ: Mange valgte å ta turen opp til Gaustatoppen denne lørdagen.

Foto: LORENTZ BERG / NRK

Fare for utrykningskjøretøy

Innsatslederen påpeker at mange parkerte biler langs fylkesvei 651 særlig er til fare for utrykningskjøretøy ved ulykker og leteaksjoner.

–​ Da får faktisk ikke brannbiler og andre utrykningskjøretøy på størrelse med lastebiler plass, noe som gjør det til et problem som må løses. Skjer det for eksempel ulykker der vi blir nødt til å trekke kjøretøyer fra hverandre på denne veien, blir vi nødt til å komme fysisk borti andre parkerte biler, sier Bakken.

Mange frustrerte bilførere ringte både Vegtrafikksentralen og politiet i går på grunn av mangel på parkeringsplasser på vei opp til Gaustatoppen.

– Skyttelbuss kan være en løsning

Ordfører i Tinn, Steinar Bergsland, sier at det jobbes med å løse parkeringsproblemene. Han mener en kortsiktig løsning er å sette opp skyttelbuss til området.

– Her bør kommunene, fylkeskommunen og noen i bussnæringa se mulighetene, sier Bergsland.