Hopp til innhold

På nyfødt-intensiven under koronaen: – Nesten som å være i fengsel

Frykten for koronasmitte har gjort at prematuravdelingene på sykehus nærmest har vært hermetisk lukket for besøk.

Line Skori med sønnen på nyfødtintensiven ved Sykehuset Telemark

MED SØNN PÅ SYKEHUS: Det har vært lange dager og uker på sykehus for mamma Line Skori og lille Vemund.

Foto: privat

– Det er ganske hardt. En er isolert på en måte. i starten kunne jeg ikke forlate etasjen på sykehuset. Det er føles nesten som å være i fengsel, sier Line Skori, nybakt tobarnsmamma.

16. mai kom sønnen Vemund til verden på Rikshospitalet, nesten ti uker for tidlig etter komplikasjoner i svangerskapet. Line Skori har vært innlagt på sykehus siden i slutten av april, og har i snart tre uker vært på nyfødt-intensiven ved Sykehuset Telemark i Skien.

Lille Vemund på nyfødtintensiven ved Sykehuset Telemark

Lille Vemund nærmer seg nå 1600 gram, men må legge på seg mer og lære å spise sjøl før han kan komme hjem.

Foto: privat

I forrige uke kunne endelig mannen komme på besøk, men bare i tre timer av gangen, og med munnbind.

Verst er det å ikke få sett sønnen Aasmund på tre år. Han har ikke møtt lillebroren sin ennå, og i fem uker så han heller ikke mamma. Han får ikke lov å komme på besøk på sykehuset. Derfor må de møtes ute.

– Sist var det regn og vi måtte sitte med ulltepper og regnklær på lekeplassen for å være sammen.

Line Skori og sønnen Aasmund på lekeplassen til Sykehuset Telemark i Skien.

Uansett om 3-årige Aasmund er i barnehagen eller ikke, må mamma Line Skori treffe ham ute, som her på sykehusets lekeplass.

Foto: privat

– Burde vært likt for alle

Familien bor i Seljord, halvannen times biltur unna sykehuset i Skien. Av praktiske grunner kan far bare komme på besøk i helgene.

Hun får knapt sett mannen da heller, for de møtes i gangen og sier hei og ha det før de bytter unge.

Line Skori sier sykehuset har sagt at de må prioritere førstegangsfødende, men mener også de som har barn fra før trenger ekstra oppfølging. Hun synes det er urettferdig at noen får tilpassede løsninger, mens andre ikke får det, og at det burde være likt for alle.

– Det er tungt å sitte inne på stua der de sitter sammen med partnerne sine og snakker med babyene og så sitter en mutters aleine hele dagen og har ingen å snakke med.

Hun har fått nei til å dra hjem på permisjon og nei til at hun og pappaen kan bytte plass selv om sønnen får mat via sonde. Sønnen kan heller ikke være på rommet hennes, eller legges på isolat for å unngå kontakt med andre.

– Smitte kan true hele avdelingen

Klinikksjef Gunnar Gausel ved Sykehuset Telemark sier strenge smittevernregler er viktig fordi de til tider har nyfødte med spesielle sykdommer og barn som kan veie under 1000 gram.

– Vi er i en veldig beklagelig situasjon, og jeg har stor forståelse for den frustrasjonen og usikkerheten det skaper for en familie som opplever den store gleden det er å få et barn.

Gunnar Gausel, klinikksjef Sykehuset Telemark

Klinikksjef Gunnar Gausel sier de ikke kan ta noen sjanser, men at de vurderer tiltakene hele tida.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Gausel sier de forsøker å ta individuelle hensyn så langt det går, men at smitte og karantene blant personalet kan true hele funksjonen på nyfødt-intensiven.

– Vi har vært litt redde for å utvanne smitteregimet, og det ville være svært uheldig dersom det skulle føre til smitte hos barna eller ansatte.

Mandag blei det kjent at en ansatt ved nyfødtintensiven på Sykehuset i Vestfold er koronasmitta. Sju ansatte er satt i karantene og tre familier som var innlagt ved avdelingen er isolert.

Line Skori skjønner godt at det må være strenge regler på avdelingen og roser personalet, og må enn så lenge være på sykehuset til sønnen har lagt på seg mer. Det betyr tre eller fire nye uker.

– En må gå inn i et overlevelsesmodus. Det er tungt, vi er stuck, og vi kommer ingen vei før han er stor nok.

Line Skori og sønnen Aasmund på lekeområdet ved Sykehuset Telemark

Line Skori får møtt eldstesønnen Aasmund bare i helgene, og ute uansett vær.

Foto: privat

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark