Hopp til innhold

Tre personer tiltalt for mishandling av hester

Over 20 av 29 hester som sto oppstallet på en gård i Telemark måtte avlives. Nå må en kvinne og to menn møte i retten tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven.

Hans Egil Seljordslia

AKTOR: Politiadvokat Hans Egil Seljordslia er aktor i saken mot de tre personene som er tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

I fjor høst gjennomførte politiet en ransaking på den aktuelle gården.

– Det var Mattilsynet som varslet oss etter at de hadde mottatt bekymringsmeldinger fra noen som hadde vært til stede på gården, forteller politiadvokat Hans Egil Seljordslia ved Sør-Øst politidistrikt.

Han er aktor i saken som går av stabelen i Telemark tingrett 28. august. Der står en kvinne og to menn tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven.

Les også Snorre tester hundenes mentalitet: – Anbefaler flere å avlive nå

Testdommer Snorre Skistad og rottweiler

– Kan straffes med fengsel

Seljordslia opplyser at lovbruddene er av så alvorlig karakter at de tiltalte kan straffes med ubetinget fengsel.

– Det ble påvist sår på flere av hestene. Veterinæren som undersøkte hestene avdekket også uforsvarlig hovstell, sier politiadvokaten.

Han tilføyer at også det generelle miljøet på gården ikke var egnet for hestehold.

– Det var dårlig renhold, ødelagte gjerder som kunne skade hestene, ja rett og slett et dårlig levemiljø. I tillegg hadde ikke hestene fått tilstrekkelig med vann.

Etter at politiet og Mattilsynet aksjonerte på gården, ble det besluttet å avlive over 20 av de 29 hestene som sto oppstallet der.

Les også Grethe nekta å avlive pus da hun flytta inn i omsorgsboligen

Grethe Bjørklund og katten Emil

Uenige om ansvar

NRK har vært i kontakt med de tre advokatene som skal forsvare de tre tiltalte i tingretten. Ingen av forsvarerne ønsker å kommentere saken før hovedforhandlingen, som det er satt av tre dager til i Telemark tingrett.

NRK er kjent med at en av de tiltalte har kontaktet en veterinær for å få utarbeidet en uavhengig sakkyndig utredning som skal legges frem for retten.

Ifølge NRKs opplysninger skal det være uenighet mellom de tiltalte om hvem som hadde det reelle ansvaret for daglig stell og oppfølging av hestene.

Les også Kenguru på rømmen i over ein månad: – Eg har aldri sett noko sånt

Helge Arvid Tørnes peker på jordet der han mener han så en kenguru i Drangedal.