Hopp til innhold

Omstridt Ibsenprisvinner i Skien – gir fra seg prispengene

Den omstridte Ibsenprisvinneren Peter Handke er i Skien for å holde takketale. – Jeg har blitt tatt imot på en uvennlig måte, sier han til NRK.

Handke fikk Ibsen-prisen

Ibsenprisvinner Peter Handke holdt mandag formiddag takketale i Skien, der han snakket om sitt nære forhold til Henrik Ibsens verk. Den omstridte vinneren unnlot å snakke om politikk.

Den 71 år gamle østerrikske forfatteren Peter Handke er årets vinner av den prestisjefylte Ibsenprisen, men mange er kritiske til tildelingen på grunn av forfatterens forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic.

I går ble han tildelt Ibsenprisen og 2,5 millioner kroner. Nærmere halv tolv entret Peter Handke scenen for å holde takketale i Henrik Ibsens hjemby Skien.

Peter Handke holdt takketale i Skien. Her ankommer han scenen.

SE VIDEO: Ibsenprisvinner Peter Handke holdt mandag formiddag takketale i Skien, der han snakket om sitt nære forhold til Henrik Ibsens verk. Den omstridte vinneren unnlot å snakke om politikk. Se et lite utdrag her:

NRK var til stede ved Teater Ibsens lokaler på Klosterøya i Skien, og sendte direkte fra besøket. Peter Handkes støtteapparat sa dette på vei inn i lokalene:

– Han føler seg uvennlig tatt imot i Norge, og reagerer kraftig på å bli kalt fascist og morder.

Les også: Hyllet omstridt prisvinner

Peter Handke i Skien

Ibsenprisvinner Peter Handke har ankommet Skien.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Gir fra seg millionene

Leder av Ibsenprisjuryen sier til NRK mandag formiddag at Peter Handke ikke vil ta imot prispengene på 2,5 millioner kroner.

Full sal for Peter Handke

Peter Handke holdt takketale for en fullsatt sal på Klosterøya i Skien.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK
Karl Ove Knausgård i Skien

Forfatter Karl Ove Knausgård gikk på talerstolen etter Peter Handke, og snakket om vinnerens forfatterskap.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Han er berørt av hvordan han har blitt tatt imot, men vil ikke si fra seg prisen. Prispengene derimot vil han bruke på et svømmebasseng til barn i Kosovo, mens resten lar han staten beholde, sier Per Boye Hansen.

Hansen har kjørt sammen med Peter Handke til Skien fra Oslo, og legger til at Handke så frem til å besøke Ibsens fødeby.

Se også:

Edin Kadribegovic, forfatter og arrangør for demonstrasjonen mot Peter Handke, forteller om sitt møte med den østerrikske forfatteren i går. Fra Dagsnytt atten 22.09.14.

Se intervju med en av initiativtakerne til demonstrasjonene mot Handke i Oslo, søndag.

Ikke politikk i talen

Peter Handke startet med å unnskyldte seg fra scenen i Skien fordi han ønsket å holde takketalen på morsmålet tysk.

Handke snakket om sitt sterke forhold til Ibsen og fødebyen Skien, men nevnte ikke politikk og det omstridte forholdet til Slobodan Milosevic.

– Ibsens skuespill har vært veldig viktig for utviklingen min som forfatter, sa Handke.

– Dra til helvete

Da han besøkte Oslo i går hadde mange møtt opp for å vise sin motstand, men Handke selv lot seg ikke skremme. Han fyrte løs fra talerstolen, og brukte store deler av takketalen for å argumentere for sitt politiske synspunkt på Balkan-konflikten.

– «La musen pule deg. Dra til helvete, der dere allerede er», sier Handke fra scenen.

– Skam over alle som misbruker demokrati, og gir plass til uvitenhet, hat, falskhet, løgn og hysteri i de såkalte mediene – I demokratiets falske navn, leser han videre fra manuset sitt.

Se video fra demonstrasjonen søndag:

Demonstrasjon mot Peter Handke under tildeling av Ibsenprisen 2014

Høy temperatur utenfor Nationaltheatret da Peter Handke skulle motta årets Ibsenpris. Inne holdt han en tordentale til takk.

Mange er rystet

Flere har uttalt at de er rystet over at juryen valgte å gi prisen til Peter Handke, og begrunner det med at han støtter folkemord knytta til borgerkrigen på Balkan.

LES: – Ibsenprisen må trekkes tilbake

Juryformann Per Boye Hansen forsvarer vinneren, og peker på at Handke har sin personlige rett til å si det han mener.

– Juryen har en samlet holdning til at Handke har sin personlige rett til å si det han har sagt og gjøre det han har gjort. Vi stiller oss distansert til beskyldninger om at han er en politisk ekstremist og påstander om at han er en overgriper. En samlet jury mener at dette ikke diskvalifiserer han fra denne prisen.

– Har tatt forholdsregler

Hilde Guri Bohlin, som er ansvarlig for Ibsenkonferansen, sier til NRK at de har tatt forholdsregler før Handkes besøk i Skien.

– Vi er forberedt på det meste, og vi har tatt de forholdsreglene som vi mener vi bør ta. Skulle det skje noe, så er vi forbedret, sier hun.

– Hva tenker du om demonstrasjonene i Oslo i går?

– Jeg har forståelse for at folk har forskjellige meninger om dette, og det respekterer jeg, sier hun.

Bohlin gleder seg, og synes det er veldig spennende at Handke er i Skien.

– Vi skal ha en flott dag i dag med hovedpersonen, og så blir det også en veldig spennende dag i morgen der vi skal gå dypere inn i det som Ibsen skrev, sier hun.