Sørsdahl er toppsjef i selskapet Reen AS, som i løpet av få år har slått seg opp både i Noreg og utlandet.
– I Noreg har fleire kommunar, sjukehus, hotell og kjøpesenter valt å nytte seg av teknologien vår i arbeidet med å redusere matsvinn, seier Nora Sørsdahl.
Nora Sørsdahl er dagleg leiar i Reen AS og er kåra til ein av Noregs fremste tech-kvinner.
Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRKOslokvinna er no busett i Larvik, der Reen har hovudkontoret sitt.
Selskapet er også etablert i Sverige, Finland, Storbritannia, Nederland og Belgia.
Bransjeavtale
I Noreg har regjeringa innført ein bransjeavtale om reduksjon av matsvinn.
Denne skal sikre at matsvinnet her i landet blir kutta med 50 prosent innan 2030.
– Kort fortalt går bransjeavtalen ut på at norske bedrifter forpliktar seg til å redusere matsvinnet i alle ledd i matkjeda. Både i Noreg og globalt er kuttpotensialet enormt, forklarer Sørsdahl.
Scheen Matservice i Skien kommune er éin av aktørane som har teke i bruk Reens teknologi.
På storkjøkkenet er Jarle Sheikh Piil i full sving med å bere ut avfall frå dagens produksjon.
Her blir avfallet vege på ei vekt og blir registrert digitalt før det blir kasta.
– Data på skjermen gir oss informasjon om kva avfallet veg, kor mykje det kostar i kroner og øre og kor mykje CO2-utslepp det fører til, forklarer einingsleiar Tore Baksaas ved Scheen Matservice.
417.000 tonn i søpla
Ifølgje Reen-sjefen blir det kvart år kasta rundt 417.000 tonn mat i Noreg.
Baksaas erkjenner at dei har eit stort potensial til å kutte meir i Skien.
– Etter at vi tok i bruk denne teknologien for rundt eitt år sidan, ser vi heilt klart at det blir kasta for mykje mat på hovudkjøkkenet vårt.
Einingsleiar Tore Baksaas ved Scheen Matservice.
Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRKScheen Matservice produserer rundt 9000 porsjonar med mat kvar veke.
Maten blir køyrd ut til sjukeheimar og heimebuande mottakarar av helse- og velferdstenestene i kommunen.
– Det er sjølvsagt dei tilsette som fysisk må sørgje for at det blir kasta mindre mat under sjølve produksjonen. Teknologien vi nyttar oss av er eit veldig godt verktøy for å få ei detaljert og løpande oversikt over kvar det bør kuttast, seier Baksaas.
Sørsdahl understrekar at teknologien åleine ikkje vil redusere matsvinnet.
– Løysinga vår gir svar på kvar i produksjonskjeda ein bør ta heilt konkrete grep for å kutte mengda matavfall.
Stort kuttpotensial
Baksaas meiner nettopp dette poenget vil gå føre seg i praksis ute på dei ulike institusjonane i Skien kommune.
– Så langt har vi berre testa ut denne teknologien på hovudkjøkkenet, men no skal det også takast i bruk på to sjukeheimar. Der er kuttpotensialet endå større.
Scheen Matservice produserer rundt 9000 porsjonar med mat kvar veke
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRKEttersom teknologien enno ikkje er installert, har ikkje Baksaas konkrete tal på kor mykje mat som går i søpla.
– Det eg kan seie er at det er altfor mykje. Allereie før vi byrjar å kartleggje matsvinnet systematisk, kan eg seie at vi har ein ambisjon om å kutte det med 30 prosent på relativt kort sikt.
Kåra til leiarstjerne
For nokre månader sidan vart Nora Sørsdahl kåra til ei av leiarstjernene av Dagens Næringsliv i år.
ODA-nettverk og Abelia har proklamert ho som ein av Noregs 50 fremste tech-kvinner.
– Det er klart det er hyggjeleg, men det er viktig for meg å seie at vi er fleire om dette, påpeikar Sørsdahl, og viser til at Reen har Norsk Gjenvinning som hovudeigaren sin.
Også Abax AS sit med ein stor aksjepost i selskapet.