Hopp til innhold

Teater Ibsen får landets yngste teatersjef

Den 32 år gamle skuespilleren Thomas Bye tar over som sjef på Teater Ibsen, regionteateret for Vestfold og Telemark. Da blir han Norges yngste teatersjef.

Thomas Bye

Thomas Bye på 32 år tar over som teatersjef på Teater Ibsen. Én av årsakene til at han har ønsket seg teatersjef-jobben er fordi han har blitt svært glad i teateret etter å ha jobbet der som skuespiller i tre år.

Foto: Jan Gulliksen/NRK

Tidligere har Thomas Bye selv stått på flere teaterscener som skuespiller, blant annet i tre år på teateret han nå skal lede.

– Det er hyggelig at det har blitt litt oppmerksomhet rundt at jeg er Norges yngste teatersjef. Jeg pleier likevel å si at jeg synes det er viktigere å være best enn yngst, sier han til NRK.no.

Teatersjef-jobben innebærer at Bye skal lede skuespillere som er langt eldre enn han selv.

– Denne oppgaven går jeg inn i med en viss skrekkblandet fryd. De tre faste skuespillerne på Teater Ibsen har alle vært skuespillere i 40 år. Det er klart det blir litt underlig når jeg på 32 år skal komme og fortelle dem hvordan teater skal være, sier han.

Les også:

Satser på en kunstnerisk profil

Byes har sin første sesong som teatersjef til høsten.

– Jeg har noen klare ideer for hvordan jeg ønsker at teateret skal utvikle seg, hvordan det skal styrke identiteten sin som regionteater og hvordan det skal bli et tydelig teater, forteller han.

Bye mener at et teater i alle fall må ha en kunstnerisk profil for å være tydelig.

– Og det vil Teater Ibsen få framover, smiler han.

– Hver sesong vil bli delt inn i bestemte temaer som hver forestilling på en eller annen måte skal behandle. Dette vil bli teaterets kunstneriske profil – innholdsstyrt teater.

Les også:

– Vil bli mer fornøyde

Tidligere har Teater Ibsen fått kritikk for at det ikke har fokusert like mye på Vestfold- som Telemark-publikummet. Bye ser at dette kan bli en utfordring også i framtida, men tror likevel publikummet i begge fylkene vil bli mer fornøyde fremover.

Jeg har ganske markant økt antall prosjekter teateret produserer, derfor vil publikum få mye mer teater for pengene. Teateret vil oftere kommer på turné – til alle sine spillsteder. I tillegg kommer det masse gjestespill, sier Bye.

Høsten byr på svært forskjellige forestillinger. Først ut er familieforestillinga "Jorda rundt på 80 dager", og den bibelinspirerte forestillinga "Jobs bok". Etter dette står "Det beste av det verste" for tur, og "Kvinne, kjenn din kropp". Bye beskriver sistnevnte som en slags komedie om kvinnekroppen.

Han forteller at den røde tråden i forestillingene er tro, håp og kjærlighet.