– Joshua er alltid optimist på egne vegne

RE (NRK): Nær venn har et forsiktig håp om at Joshua French kan bli sluppet fri.

Jostein Holm.

FORSIKTIG OPTIMIST: Jostein Holm fra Re er forsiktig optimistisk etter mandagens nyhet.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Ifølge justisministeren i Den demokratiske republikken Kongo, Alexis Thambwe Mwamba, har president Joseph Kabila gått med på å benåde Joshua French. Det ble kjent mandag.

NRK meldte at det er en del prosedyrer som må på plass før Kabila kan skrive under en benådning. Ifølge Mwamba vil løslatelsen skje i løpet av 2017.

– For det første tenker vi at det er fantastisk, for det andre tenker jeg at jeg tror det ikke før jeg får se det, sier Jostein Holm til NRK. Han og kona Martha er nære venner av Joshua French.

Hvis Kabila skriver under på en benådning, tror Holm at French vil bli satt fri, men at det da blir et spørsmål om når.

– Det kan ta tid. Nå skal Kabila sannsynligvis gå av i løpet av året og vi kan risikere å få en ny regjering med nye ministre som ombestemmer seg. Det er så mange usikkerhetstrekk at jeg kan si at; ja, vi gleder oss, men vi er spente.

– Tungt å leve med

French har snart sonet åtte år i kongolesisk fengsel, og Holm forteller at de årene har vært som en berg og dalbane. Han var mer optimistisk og håpefull i starten, men sier at det har vært vanskelig å holde håpet ved like.

– Etter hvert er håpet blitt veldig forsiktig. Jeg var der sist for 14 måneder siden, og da var jeg ikke sikker på om han kom til å komme ut i live. Det er det tungt å leve med i hverdagen. Men håpet har vært der hele tiden, et håp med store forutsetninger som skal innfris.

Sist han besøkte Joshua French i fengsel var like før jul i 2015. Han forteller at French da var i dårlig både fysisk og psykisk form.

– Hvis det nå blir sånn at han kommer hjem, hva skjer her da?

– Det tør jeg ikke tenke på. Jeg vet at Joshua alltid er optimist på egne vegne. Jeg tror han tar for gitt at hvis han bare slipper fri, kommer for seg selv og slipper alt mediestyret, så vil han fort komme til hektene.

– Jeg har håp og tanker om hva som burde skje, men jeg tør ikke si det. Joshua er en veldig bestemt type, han vet veldig godt hva han vil og han har evne til å gjennomføre det han setter seg fore. Så hvis han synes han blir frisk av å ta en skikkelig skogtur, så gjør han det.

Joshua French

Joshua French var ifølge Jostein Holm i dårlig form da sistnevnte besøkte nordmannen i fengselet i 2015. (bildet er tatt ved en annen anledning)

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix