Hopp til innhold

Matheo deler maten sin med flere titalls andre babyer

TØNSBERG (NRK): De siste ni månedene har Matheos mor stått for nesten halvparten av sykehuset i Tønsbergs melk til for tidlig fødte barn.

Marlene Endresen holder sønnen Matheo opp.

DELER: Allerede før Matheo ble født hadde moren, Marlene Endresen, bestemt seg for å gi melk til andre nyfødte dersom hun hadde nok.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Sykehuset i Tønsberg har til enhver tid 10–25 mødre som gir melk, og melkebanken samler inn opp til 500 liter i året. De siste ni månedene har Marlene Endresen (30) gitt fra seg rundt 200 liter.

Sykehuset har nå behov for mer morsmelk. Den gis til for tidlig fødte barn, syke nyfødte og nyfødte med mødre som ikke kan gi melk de første dagene.

Endresen forteller at hun så viktigheten av å gi bort overskuddsmelken sin da hennes første barn ble født for tidlig. Da sønn nummer to kom, hadde hun allerede bestemt seg for å gi melk dersom hun hadde noe til overs.

– Det er veldig godt å kunne gi noe tilbake når jeg selv har benyttet meg av det med førstefødte.

30-åringen har nå forsynt melkebanken ved sykehuset i ni måneder. I starten leverte hun hver andre uke. Nå er hun innom hver tredje uke.

– Matheo deler på maten sin, men han får det han skal ha, så det går greit.

Marlene Endresen ved kjøkkenbordet sitt.

LEVERER: Marlene Endresen fryser ned melken og leverer den til sykehuset. Hun skulle egentlig ha sluttet som melkegiver etter seks måneder, men ble spurt om å fortsette på grunn av mangelen på nye givere.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Tre måneder for tidlig

En måned gamle Emil ble født tre måneder for tidlig, og fikk melk fra melkebanken sine første døgn ute av mors mage. Foreldrene hans er veldig takknemlige for mødre som Endresen.

– Jeg hadde ikke melk da han kom, så vi var veldig heldige at det fantes morsmelk fra andre han kunne få de første dagene. Det gjorde at han fikk de næringsstoffene han trengte for å utvikle seg slik han skulle, sier moren Silje Jakobsen (26).

Etter noen dager kunne moren selv amme ham. Emil runder snart to kilo, og foreldrene gleder seg til å få han med seg hjem.

Emil i sykesengen.

PREMATUR: Emil veide 1400 gram da han ble født. Nå veier han 1920.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Ber mødre ta kontakt

Tilgangen på melk ved sykehusene i Norge varierer. Noen ganger har de mye, andre ganger må de spare og prioritere strengere hvilke barn som får. Sykehusene med melkebank deler også på det de har ved behov.

Mens sykehuset i Tønsberg nå har et behov for flere morsmelkgivere, melder melkebanken ved Oslo universitetssykehus om fulle lagre.

– Det er viktig for sykehusene å ha et jevnt tilsig av nye givere, sier seksjonsoverlege på nyfødtintensivavdelingen i Tønsberg, Rønnaug Solberg.

Hun ber nå mødre ta kontakt om de har melk å avse.

Overlege Rønnaug Solberg i gangen på nyfødtintensivavdelingen.

HJELPER: Overlege Rønnaug Solberg forteller at Marlene Endresen har hjulpet flere titalls barn med melken hun har gitt. Morsmelk forebygger infeksjoner, opplyser hun.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Eget barn kommer først

Som giver må du selv være sunn og frisk. I tillegg må det være helt sikkert at ditt eget barn får nok melk først.

– Vi er veldig interessert i å hele tiden ha nok melk i morsmelkbanken vår for å kunne gi til nyfødte som trenger det, sier Solberg

– Hvorfor er det viktig at barna får ekte morsmelk?

– Morsmelk er så mye mer enn et ernæringsprodukt. Det er en biologisk væske som er blitt utviklet gjennom millioner av år for å tilpasse seg akkurat nyfødtes behov. Tarm- og immunsystemet til de premature er umodent, og for dem er det ekstra viktig å få morsmelk.

Emils foreldre står rundt sykesengen.

TAKKNEMLIGE: Emils foreldre er veldig glade for at Marlene Endresen gir melken sin til andre. – Hun har nok bidratt til å gi ganske mange barn en god start på livet. Tusen takk til henne, og alle andre som donerer melk, sier far Christopher Heum Bjølgerud.

Foto: Henrik Bøe / NRK