Hopp til innhold

Massasje for bedre livskvalitet

Eldre som får massasje sover bedre og noen trenger mindre smertestillende. Det erfarer Smidsrød Helsehus etter at de begynte å gi beboerne massasje.

Omsorgsmassasje

"Omsorgsmassasje" er det nye prosjektet som blir utført på Smidsrød helsehus.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

– Det tar mer enn en time å bli varm på føttene mine om kvelden, men etter massasje føles det som om jeg har på meg ullsokker, sier Guri Haldrup Hals (96).

Hun bor på Smidsrød helsehus på Nøtterøy. På rommet sitter hun sammen med spesialhjelpepleier Liv Bråthen Tønnesen som masserer beina hennes.

Fra 1. oktober 2016 ble prosjektet «omsorgsmassasje» startet på helsehuset. 11 pleiere på helsehuset ble kurset i å utføre massasje på de eldre, og målet er at beboerne skal få bedre livskvalitet.

Pål Welin-Larsen

Massør Pål Welin-Larsen ved Massørklinikken AS har jobbet som massør i over 20 år, og han startet prosjektet ved Smidsrød helsehus.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

– Å bli tatt på, nærhet og en til en-kontakt betyr utrolig mye. Da får du roen, du slapper av og energien øker både i muskulatur og organer. I tillegg får du en langt bedre livskvalitet siden du blir sett, sier Pål Welin-Larsen.

Mindre smertestillende

Han jobber selv som massør og startet prosjektet på helsehuset. Hele veien i prosjektet har det blitt dokumentert og loggført endringer i blant annet blodsirkulasjon, fysisk bevegelse, søvnkvalitet, medikamentbruk og oppmerksomhet.

I løpet av de månedene prosjektet har pågått, har de sett forbedring hos flere.

– Det var en beboer som var våken tre ganger hver eneste natt på grunn av vondt i beina. Etter at hun begynte å få massasje, så sover hun bedre og hun trenger ikke lenger smertestillende eller sovetabletter, sier han.

– Vi har også sett en klar tendens på en to-tre stykker om at medikamentbruken har gått ned, legger avdelingsleder ved Smidsrød helsehus, Hanne Hellenes til.

Hanne Hellenes

Avdelingsleder ved Smidsrød helsehus, Hanne Hellenes, sier at prosjektet har gitt flere positive resultater siden oppstart.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Hun tilføyer at det likevel ikke er helt sikkert at det er massasjen som er ene og alene årsaken til nedgangen av medikamenter.

En god samtale

Tønnesen forteller at hun har fått gode tilbakemeldinger av beboerne, men det er også bra for hennes del.

– Jeg synes det er fint å kunne bistå med noe annet enn bare tabletter og det vi gjør til vanlig også, sier hun.

Haldrup Hals har fått massasje på beina i ca. ti minutter, og det ser ut til at hun storkoser seg med nærkontakten hun har fått av pleieren. Hun forteller at de pleier å prate under massasjeøktene, og dette synes hun er fint.

Hviler under massasje

Guri Haldrup Hals (96) liker godt å få massasje av pleierne på helsehuset. Hun kjenner at massasje på beina har god effekt på blodsirkulasjonen.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

– Vi prater litt privat også vi, sier hun med et glimt i øyet.

Men nå er massasjeøkten slutt for denne gang, og strømpene blir trukket på igjen.

– Takk skal du ha, sier Haldrup Hals pent til Tønnesen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark