Hopp til innhold

Kutter i desserttilbudet: – Får stadig inn flere som er overvektige

Skien kommune bytter ut kaker med smoothie og frukt. Det får Norges Sykepleierforbund til å reagere.

 Steinar Støfring og Leif Martin Schjeldrup

FRISTER MEST ETTER LUR: Steinar Støfring og Leif Martin Schjeldrup, er bare på besøk på sykehjemmet denne dagen. De forteller at de begge prøver å spise sunt. Men ofte ryker de på en smell etter ettermiddagsluren, da frister det alltid med noe søtt.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

FRISTER MEST ETTER LUR: Steinar Støfring og Leif Martin Schjeldrup, er bare på besøk på sykehjemmet denne dagen. De forteller at de begge prøver å spise sunt. Men ofte ryker de på en smell etter ettermiddagsluren, da frister det alltid med noe søtt.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Vi får stadig inn flere som er overvektige, også har vi flere som allerede bor her som blir overvektige.

Det forteller ernæringsrådgiver, Cathrine Bogen Heitman.

Dessert-stills

Ernæringsrådgiver, Cathrine Bogen Heitman er tydelig på at kommunen ikke vil forhindre pasienter fra å spise dessert eller søtsaker. Målet er å begrense mengdene og hyppigheten.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Ernæringsrådgiver, Cathrine Bogen Heitman er tydelig på at kommunen ikke vil forhindre pasienter fra å spise dessert eller søtsaker. Målet er å begrense mengdene og hyppigheten.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Sammen med Skien kommune har hun utviklet en ny kostholdsplan for eldre ved sykehjemmene.

Målet med den nye planen er å forebygge fedme, bidra til bedre tannhelse og øke inntaket av viktige næringsstoffer.

Kun helgekos

I tillegg til dessert skal inntaket av andre søtsaker slik som saft, kjeks og godteri reduseres.

– Kos er ikke ensbetydende med mat og drikke som inneholder masse sukker, fett og kalorier, sier Heitman

Dessert-stills

Ernæringsfysiologen står inne i lageret sammen med leder av Scheen Matservice, Tore Baksaas.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Ernæringsfysiologen står inne i lageret sammen med leder av Scheen Matservice, Tore Baksaas.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Kaker og andre søtsaker blir kun servert i helgene og ved spesielle anledninger.

– Vi vil unngå å være med på å øke risikoen for diabetes type to og andre ting som kommer av et usunt kosthold.

Heitman er tydelig på at kommunen ikke vil forhindre pasienter fra å spise dessert eller søtsaker.

Målet er å begrense mengden og hyppigheten.

Bør det serveres søtsaker på eldrehjemmene?

– Merkelig

Problemstillingen med overvektige eldre er ny for Sykepleierforbundet.

De mener problemet ofte er motsatt.

– Økning av overvekt er ikke noe vi kjenner oss igjen i, underernæring er et betydelig større problem blant pasienter på sykehjem, sier nestleder Kai Øivind Brenden.

Kai Øivind Brenden i Norsk Sykepleierforbund

Kai Øivind Brenden, nestleder i Norsk Sykepleierforbund, mener problemet i dag er at de fleste ved sykehjem er underernærte.

Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / SUNNIVA TONSBERG GASKI

Kai Øivind Brenden, nestleder i Norsk Sykepleierforbund, mener problemet i dag er at de fleste ved sykehjem er underernærte.

Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / SUNNIVA TONSBERG GASKI

Han beskriver tiltaket i Skien som underlig, og mener at det er svært lite treffsikkert.

– Vi vet at eldre pasienter ofte sliter med redusert tørste og matlyst, og at dessert ofte er et stort trivselselement.

– Så det å kutte i desserten for alle virker merkelig.

Tung arbeidsdag

Underernærte pasienter skal få tilrettelagte måltidsplaner, understreker ernæringsrådgiver Heitman i Skien.

Men situasjonen på sykehjemmene i Skien speiler seg i det vi ser i samfunnet for øvrig, legger hun til.

– Vekta hos befolkningen i Norge går opp, og det opplever vi også i institusjonene våre.

Eldreomsorg

Søtsaker og kaker er kun ment som helgekos for eldre i Skien kommune.

Foto: Foto: Gorm Kallestad Gorm Kallestad / SCANPIX

Søtsaker og kaker er kun ment som helgekos for eldre i Skien kommune.

Foto: Foto: Gorm Kallestad Gorm Kallestad / SCANPIX

Overvektige pasienter fører til tyngre arbeidsoppgaver for de ansatte. Bokstavelig talt.

– Det er tungt for ansatte som skal bistå pasienter i stell og slike situasjoner.

Les også Dette er regjeringens tre viktigste tiltak for eldre

Regjeringen, ved Jonas Gahr Støre, Ingvild Kjerkol og Sigbjørn Gjelsvik, presenterte i dag en ny eldrereform.

Bør være opp til den enkelte

– Hvis de er vant til å få dessert, så synes jeg de skal få lov til å fortsette med det, sier Inger Aasland.

Hun er en av de eldre som NRK møter rundt middagsbordet ved Midtløkken bo- og behandlingssenter i Tønsberg.

Hit reiser hun ukentlig for å dele et måltid i godt selskap.

– Jeg prøver å være bevisst og tenke sunt. Og jeg føler vel at vi eldre får med oss hva som er sunt via TV og aviser.

Inger Aasland

Inger Aasland forteller at hun selv ikke er så glad i søtsaker og dessert, men hun mener at valget bør være opp til hver enkelt.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Inger Aasland forteller at hun selv ikke er så glad i søtsaker og dessert, men hun mener at valget bør være opp til hver enkelt.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Hun får støtte fra Steinar Støfring og Leif Martin Schjelderup.

– Har jeg nå lyst på noe en vakker dag, så vil jeg jo gjerne få det.

– Hvis jeg først ender på sykehjem, så tenker jeg vel ikke så langsiktig med tanke på helse og slikt, sier Schjeldrup.

 Steinar Støfring, Leif Martin Schjeldrup

Steinar Støfring og Leif Martin Schjeldrup forteller at de er begge glad i god mat. De bor ikke på sykehjem og rammes ikke av dessertkutt.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Hei!

Har du noen tanker om saken, eller tips til noe annet jeg bør se nærmere på? Send meg en e-post!