Hopp til innhold

Kritiseres i anonymt brev

Ledelsen i Kragerø fjordbåtselskap blir skarpt kritisert i et anonymt brev til kontrollutvalget i Kragerø kommune. Det anonyme brevet retter søkelyset mot driften av selskapet og kjøpet av passasjerbåten Perlen.

Perlen og Naus

ANONYMT BREV: Kragerø fjordbåtselskap blir skarpt kritisert i et anonymt brev.

Foto: Øystein Økter / NRK

I brevet, som allerede har vært tema på et møte i kontrollutvalget i Kragerø kommune, står det listet opp en rekke forhold.

Det handler om passasjerbåten Perlen, og om den økonomiske styringen av selskapet. Økte lønnsutgifter og stadige høyere tilskudd fra eierne.

Les også:

Kjente båteieren

Varsleren stiller spørsmål ved om fjordbåtselskapet betalte for mye for Perlen i 2015. Kragerø fjordbåtselskap betalte sju millioner kroner for båten. I brevet viser varsleren til at det ble solgt et liknende skip året etter for omkring halv pris. På toppen av dette blir det nevnt at lederen i Kragerø fjordbåtselskap skal være en bekjent av han som solgte ham båten.

NRK har gjort flere undersøkelser for å ettergå informasjonen i brevet.

– Det er riktig at søsterskipet til Perlen, Fjordbuen, ble solgt i 2015. Da ble det solgt for omkring 3,8 million kroner. Det var en båt som trengte noe oppussing. Blant annet ble stolene i passasjerbåten byttet ut, sier Truls Strandheim. Han jobber i J Gran og co. AS som solgte båten.

NRK har også vært i kontakt med Jon Arne Helgøy i Helgøy skyssbåt AS. Han bekrefter at han og daglig leder i Kragerø fjordbåtselskap Inge Rønning kjenner hverandre, og at de tidligere har handlet med hverandre da Inge Rønning drev Rønning maskin. Kragerø fjordbåtselskap og Inge Rønning kjøpte Perlen av Helgøy i 2015.

– Ingen kommentar

Daglig leder i Kragerø fjordbåtselskap Inge Rønning har flere ganger takket nei til å svare på spørsmål fra NRK, han sier han ikke vil kommentere saken.

Heller ikke styreleder Lars Stärk vil svare på spørsmål, han henviser til Inge Rønning.

Inge Rønning

Hverken daglig leder i Kragerø fjordbåtselskap, Inge Rønning, eller styreleder i selskapet, Lars Stärk, vil kommentere saken.

Foto: Øystein Økter / NRK

Utsatte behandling

Kontrollutvalget i Kragerø kommune valgte å utsette behandlingen av saken.

– Kontrollutvalget ønsker å følge opp den delen som gjelder Perlen. Men vi har et ønske om at den som har kommet med disse påstandene skal stå frem, sier leder av kontrollutvalget Iver Juel.

Han sier identiteten til den som har skrevet brevet er viktig.

– Det er ikke kontrollutvalget som skal undersøke dette. Undersøkelsen vil bli satt bort til en revisor. Dette koster penger, derfor må vi vite om dette er en seriøs henvendelse, sier Juel.

Kontrollutvalget skal ta opp igjen saken 4. desember.

Perlen ligger til kai

Perlen har vært omdiskutert etter at den ble satt inn i rute. I brevet fra den anonyme varsleren blir flere sider av kjøpet kritisert.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark