Ny ferje tåler ikke is

KRAGERØ (NRK): Den nye passasjerbåten «Perlen» må ligge fortøyd når det er is på sjøen. Samtidig må folk stå ute på dekk i kulden på de andre ferjene i skjærgården.

Perlen i is

Passasjerbåten 'Perlen' er kjøpt inn for å frakte passasjerer i Kragerøskjærgården, men båten kan ikke brukes når det ligger is på sjøen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er fælt. Det er sju millioner kroner som ligger ved bryggen, og som ikke kan brukes på vinterstid, sier Bjørn Fagernes.

Bjørn Fagernes

Bjørn Fagernes er oppgitt over Kragerø Fjordbåtselskap.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
Ingrid With

Ingrid With måtte stå ute på fergedekket fordi det ikke var plass inne.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Fagernes er blant dem som er oppgitt over prioriteringene til Kragerø fjordbåtselskap. Og han er ikke alene om å være frustrert. Mens den nye båten ligger til kai på grunn av isen, måtte flere passasjerer stå ute på dekk i tolv minusgrader fordi ferjen som ble brukt var full.

– Vi fikk beskjed om å stå på dekk. Der ble vi stående og fryse i en halv time. Alt var bedre før den nye båten kom. Nå er det kaos med rutetider og forsinkelser, og på toppen av det hele må vi stå ute i kulda på vei til jobb, sier Ingrid With.

Bedt om å forklare seg

Over 500 mennesker bor ute i Kragerøskjærgården, mange er avhengig av ferje, og spesielt når det ligger is, er ferjetransporten viktig.

Året startet med forsinkelser og frustrasjon, og har fortsatt med fulle ferjer og iskalde kunder på dekk. Det har ordføreren fått med seg. Han har gitt fjordbåtdirektøren beskjed om å forklare seg for formannskapet.

– Ja, han er bedt om å møte. Og grunnen til det er at det har vært en del misnøye og bråk rundt rutetider og tilbudet til fjordbåtselskapet. Når det gjelder den nye passasjerbåten, så er vi klar over at den ikke kan gå i is. Men vi vil vite hva som er bakgrunnen for kjøpet, sier ordfører i Kragerø Jone Blikra.

Jone Blikra

Ordfører Jone Blikra har bedt fjordbåtsjefen om å forklare seg for formannskapet.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Inge Rønning

Inge Rønning i Kragerø fjordbåtselskap sier de jobber med å løse situasjonen slik at folk skal slippe å stå ute å fryse.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Overrasket over pågangen

– Det kom litt flere enn det vi hadde beregnet. Vi jobber med saken nå for å prøve å få løst det, sier direktør i Kragerø fjordbåtselskap, Inge Rønning, om situasjonen der flere måtte stå ute å fryse.

Han og andre i Kragerø Fjordbåtselskap satt i møte for å finne en løsning på problemene da NRK var innom.

– Det har vært klart hele tiden at «Perlen» ikke kan gå i is. Men vi har satt inn tre ferjer slik at passasjerene skal komme dit de skal, sier Rønning.

Ferjedirektøren mener de fleste problemene nå skal være løst i løpet av kort tid.

Is i Kragerøfjorden gir problemer i fergetrafikken.

Isen i skjærgården gir problemer i fergetrafikken. I overkant av 500 mennesker bor på øyene rundt Kragerø.

– Nå holder vi stort sett rutene våre. Og det at folk står ute og fryser, det holder vi på å rydde opp i nå. Men det er klart at vi kan ikke ha det slik. Vi jobber med løsninger slik at folk skal slippe å stå ute og fryse, sier Inge Rønning i Kragerø Fjordbåtselskap.