Hopp til innhold

Kristin-drapet: – Denne saken burde vært løst i 2002

LARVIK (NRK): – Frustrasjon og sinne har vært en rød tråd gjennom alle disse årene, sier Kristins far, Roar Juel Johannessen.

Kristin-funnsted

17 ÅR SIDEN: Her ble Kristin Juel Johannessen funnet død i 1999.

Foto: Bast, Ida von Hanno / NTB scanpix

12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept 5. august, 1999.

To menn har vært siktet i saken. Den første mannen ble frikjent, den andre, Henning Hotvedt, dømt i tingretten. Dommen ble anket, og han ble i 2002 frikjent før ankesaken kom opp.

I fjor sommer ble det kjent at den samme mannen igjen var pågrepet og siktet for drapet. Nye analyser av DNA knytter Hotvedt til drapet, mener politiet.

– Frustrasjon og sinne har vært en rød strek gjennom alle disse årene. Vi skulle i utgangspunktet vært ferdige med dette i 2002. Det har vært mye frustrasjon rundt det å ikke komme i mål, men nå er vi der, sier Roar Juel Johannessen.

Kritiserer politiets arbeid

Roar Juel Johannessen i blå genser med grønn bakgrunn.

KRITISERER: Roar Juel Johannessen mener politiet kunne gjort et bedre arbeid i etterforskningen av datterens død.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Etter frikjennelsen i 2002 startet Kristins far en egen etterforskning av saken. Han har levert fra seg åtte permer med dette arbeidet til politiet.

– Vi har holdt saken varm. Vi har aldri latt dem få lov til å hvile – vi har mast hver måned.

Han kritiserer politiets etterforskning, og mener saken burde vært løst i 2002.

– En setning som gikk igjen i mange år var: ikke relevant for saken. Jeg vil ikke si direkte hva jeg mener om politiets etterforskning, men den er under enhver kritikk, nesten fra dag én.

NRK har snakket med statsadvokat Alf Martin Evensen, men fordi han kom inn i saken først da etterforskningen ble tatt opp i 2015, henviser han til Sør-Øst politidistrikt på spørsmål om farens kritikk av politiets arbeid.

Fungerende leder i politiet i Vestfold, Steinar Kaasa, vil imidlertid ikke kommentere det som har vært.

– Vi får avvente rettsbehandlingen, sier han.

– Håper på dom

Tirsdag begynner rettssaken i Borgarting lagmannsrett. 39 år gamle Hotvedt har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre, mens Kristins far mener saken er klar.

– Vi håper på å få en dom hvor han må sone for det han har gjort. Da har han i hvert fall gjort opp for noe av det, sier Johannessen.

– Tunnelsyn

Statsadvokat Alf Martin Evensen

STATSADVOKAT: Alf Martin Evensen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før rettssaken starter 16. august. (arkivbilde)

Foto: Lina Hekkli / NRK

Hotvedts forsvarer, advokat Brynjar Meling, mener på sin side at det kan virke som om politiet har hatt på seg skylapper i denne saken.

– Det kan synes som om politiet har hatt det man kaller skylapper og tunnelsyn, og bestemt seg for en person og gjort det de kan gjøre for å prøve å finne bevis mot denne personen, kontra å åpne en bred etterforskning.

Statsadvokat Alf Martin Evensen er ordknapp i intervjuet med NRK uken før rettssaken, men deler ikke forsvarerens oppfatning.

– Det får stå for advokat Melings regning og risiko. Vi har et helt annet syn på etterforskningen i den saken, og vi kommer tilbake til dette under rettssaken.