Flere bønder har fått kjenne på konsekvensene av å ha horder av gjess tråkkende rundt på jordene sine.
Områdene hvor det produseres mye salat og grønnsaker er spesielt utsatt for grågjessenes sultne nebb.
På åkeren til agronom og forpakter Mikael Wabø i Melsomvik i Sandefjord har fuglene gjort et stort innhugg i avlingene hans.
Aspargesbønnene har fått hard medfart.
– En plante har potensial for 20–30 aspargesbønner, så det er et ganske stort tap, sier Wabø.
Bestanden øker
Det finnes ikke noen nasjonale tall for hvor mye skader grågåsen påfører bønder i Norge hvert år.
Ifølge Norges Bondelag er det store lokale forskjeller. En åker kan bli invadert av grågjess, mens en annen får stå nærmest urørt.
Problemet med grågåsa har vokst seg større, bokstavelig talt de siste årene. Bestanden har økt, forteller gåseekspert og økolog, Gøril Bruun Andersen.
I fjor var bestanden på cirka 130.000 gjess. Og de spiser det meste de kommer over, forteller Bruun Andersen.
– Det er rundt hvileområdene deres skadene er størst. Gåsa er en planteeter og spiser gress, korn, frø og alt av planter den finner på åkerne nå. Derfor har den blitt en plage for landbruket, sier hun.
Hun legger til at det er viktig med jakt på grågås, selv om den nok har kommet for å bli.
– Det er art som hører til i naturen, men alle arter må reguleres. Vi skal leve vilt og mennesker i sammen. Så det er veldig viktig at vi regulerer og reduserer konfliktene.
Vil skremme fuglene
Gjessene spiser, tråkker ned og legger igjen ekskrementer i åkeren til Mikael Wabø.
Han har fått søknaden om skadefelling godkjent hos kommunen og kan ta ti grågås. Halvparten er felt, og Wabø ser allerede tegn til bedring.
– Det har vært dyr her i dag, men ikke i nærheten like mange som tidligere. Hvis vi jakter litt i løpet av uka, tror jeg det hjelper veldig.
Wabø håper fuglene snart forstår at det ikke er trygt å være der.