Hopp til innhold

Her er de nye på tinget

Høyres Lene Camilla Westgaard-Halle og Erlend Larsen er to av de fire nye politikerne som kommer på Stortinget fra Vestfold.

Høyre feirer valget 2017

Høyres Lene Camilla Westgaard-Halle og Erlend Larsen feiret i natt. Begge kommer innpå Stortinget sammen med partikollega Kårstein Eidem Løvaas.

Foto: NRK

Tre erfarne og fire nye politikere kommer inn på Stortinget fra Vestfold den kommende perioden. Det viser resultatet av årets stortingsvalg etter at 99,8 prosent av stemmene er talt opp.

Høyre kapret tre av sju mandater fra Vestfold. Lene Camilla Westgaard-Halle og Erlend Larsen blir nye rikspolitikere, mens partikollega Kårstein Eidem Løvås tar fire nye år.

– Jeg har det helt fantastisk! Vi satte noen rå mål før valgkampen; få tre politikere inn på Stortinget, bli det største partiet og gå fram i forhold til forrige periode. Når over 90 prosent av stemmene er talt opp, ser det ut til at vi har klart alle tre målene, sa Kårstein Eidem Løvaas på valgvaken.

Høyre får 30,2 prosent av stemmene og går fram 0,3 prosentpoeng.

Les også: Feiret med gullhatter, sjampanje og terningkast 6

Valgresultat for Vestfold – Valg 2017 – NRK

Ap tilbake

Arbeiderpartiets Maria Aasen- Svendsrud blir ny på Stortinget. Mens veteranen Dag Terje Andersen (Ap) går på en ny periode.

Maria-Karine Aasen-Svensrud.

Maria Aasen-Svendsrud (Ap) deltok i årets Haugating tidligere i valgkampen.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Som ellers i landet, gikk Arbeiderpartiet også tilbake i Vestfold. Arbeiderpartiet fikk 28 prosent av stemmene og gikk tilbake 1,6 prosentpoeng fra forrige valg.

– Vi ser vi gjør det litt mindre dårlig enn nasjonalt. Det er en veldig mager trøst. Hadde det vært en årsak til tilbakegangen, hadde vi gjort noe med det, sier Dag Terje Andersen.

Morten Stordalen (Frp) tar fire nye år. Mens Høyre fikk et mandat ekstra i forhold til forrige stortingsvalg, mister Fremskrittspartiet et mandat og fikk 2,6 prosent færre stemmer.

Kapret utjevningsmandat

Senterpartiet gikk mest fram i årets valg i Vestfold. Partiet fikk 6,3 prosent av stemmene og fikk fram 3.3 prosentpoeng. Det var i natt usikkert om Kathrine Kleveland (Sp) eller Carl-Erik Grimstad (V) skulle få utjevningsmandatet.

Karl Erik Grimstad

Tjøme-politiker Carl-Erik Grimstad (65) ligger an til å få Stortinget som sin nye arbeidsplass de neste fire årene.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Men da 99,8 prosent av stemmene var talt opp, ligger Grimstad an til å få mandatet. Han har heller ikke vært stortingspolitiker tidligere. Men om Grimstad kommer inn eller ikke, er avhengig av fintellingen i Bergen som ennå ikke er ferdig.

Kleveland skriver i dag på sin Facebook-side: «Jeg var så klar, men det holdt dessverre ikke inn».

Kathrine Kleveland

Sps Kathrine Kleveland ønsket seg plass på Stortinget.

Foto: NRK