Hopp til innhold

Gjør et nytt forsøk på Mount Everest

PORSGRUNN (NRK): Ett år etter at de ble fanget av et jordskjelv på vei opp verdens høyeste fjell, forbereder Tone Gravir og Leif Harald Bergseth seg på nytt til turen opp Mount Everest.

Tone Gravir og Leif Harald Bergseth

Tone Gravir og Leif Harald Bergseth fra Porsgrunn trener på ny for å komme seg til toppen av verdens høyeste fjell.

Foto: Øystein Økter / NRK

Klokken var 12, den 25 april i fjor, da ekteparet fra Porsgrunn først hørte buldringen.

Da var de på vei opp verdens høyeste fjell, og lyden kom fra et jordskjelv med styrke på 7,9. Jordskjelvets episenter var 77 kilometer nordvest for Nepals hovedstad Katmandu.

snøskred i mount everest

Ødeleggende krefter

På Mount Everest omkommer minst 21 personer. Det er den dødeligste dagen i fjellets historie, ifølge nyhetsbyrået AP. Til sammen mister rundt 9000 mennesker livet, mens over 22.000 blir skadet. Mer enn 280.000 hus blir ødelagt.

Tallene er fra myndighetene i Nepal, etter at de fikk oversikt over ødeleggelsene, i midten av juli samme år.

Et ektepar fra Porsgrunn skal forsøke seg på nytt på verdens høyeste fjell i 2017, etter å ha avbrutt turen på grunn av jordskjelv i 2015.

Fikk etterreaksjoner i Norge

– Det er klart at kroppen husker hva som skjedde. Og jeg har hatt etterreaksjoner hjemme, når det har vært høy buldring, sier Gravir om det som skjedde da hun så snøen komme mot seg oppe på fjellet, i april i fjor.

Men selv om toppdrømmen brast, er ekteparet igjen i gang med å trene for en ny tur til verdens tak. Treningen foregår i en islagt foss på Rjukan, instruert av en av Norges fremste klatrere, Robert Caspersen. Om ett år går turen til Nepal igjen.

– Bonusen er selvsagt å nå toppen. Men det å være til stede og være på tur i de majestetiske fjellene, er en fantastisk opplevelse, sier Bergseth.

Leif Harald Bergseth og Robert Caspersen

Robert Caspersen sikrer Tone Gravir i treningsklatringen i fossen på Rjukan. Leif Harald Bergseth følger med.

Foto: Øystein Økter / NRK

Har trent lenge

Gravir og Bergseth har trent for turen i mange år, og må altså vente enda 12 måneder før de får sjansen til å prøve seg på Mount Everest igjen.

NRK var i fjor med ekteparets trening til turen, og noen av deres utallige turer opp og ned bratte bakker, med tunge sekker på ryggene.

Ekteparet Leif Harald Bergseth og Tone Gravir skal bestig Mount Everest

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark