Hopp til innhold

Flere ønsker å spre asken i naturen etter døden

Det kan være flere årsaker til økningen.

Færder fyr

POPULÆRT STED: I Vestfold har det økt fra 51 til 89 askespredninger på ett år. Utenfor Færder fyr er et av de mest populære stedene å spre aske i Vestfold.

Foto: Arne Petter Wallin Marthinsen / NRK

Per Arne Andreassen- Fylkesmannen i Vestfold

ØKT BEVISSTHET: Direktør ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Vestfold, Per Arne Andreassen tror at økningen av askespredninger kan ha noe med at folk blir mer bevisste på muligheten.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Hvert år øker utførte askespredninger i Norge. Det viser tall fra Norges krematorier og gravplassrådgiveren i samarbeid med Gravplassforeningen.

– Jeg tror folk ikke vil belemre etterkommerne med å stelle en grav, sier direktør ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Vestfold, Per Arne Andreassen.

Tallene viser at det i 2016 var 514 urner som ble levert ut til askespredning her i landet, og bare på det siste året har det økt med 76 tilfeller i Norge. Fra 2012 og 2013 var det en økning på 103 tilfeller av askespredning i Norge.

Laster innhold, vennligst vent..

Et sprang i Vestfold

I Vestfold er det gjort et sprang det siste året. Tidligere har statistikken vist en årlig økning på maksimum sju spredninger i fylket, men fra 2015 til 2016 økte det fra 51 til 89.

Daglig leder i Vestfold Krematorium, Ola Asp, tror økningen skyldes at omtale i media har gjort flere oppmerksomme på muligheten for askespredning.

Pernille Gjertsen Moss, førstekonsulent ved Fylkesmannen i Vestfold, tror tallene kan bety at folk ikke har den samme tilknytningen til kirken lenger.

Tror på en økning

Gravplassrådgiver i Den norske kirke, Åse Skrøvset, mener resultater av spørreundersøkelser og tallmaterialet som finnes, viser at økningen på landsbasis vil fortsette.

– Hvis vi ser på tallene, kan vi se en forventet utvikling som viser at askespredning sannsynligvis kommer til å øke i tiden som kommer, sier hun.

Regler

Pernille Gjertsen Moss

ØNSKER ASKESPREDNING: Førstekonsulent hos Fylkesmannen i Vestfold, Pernille Gjertsen Moss har tenkt på å bli spredt etter sin død, og har lyst til å få sin aske spredt utenfor Hvasser.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

I dag er reglene for askespredning blant annet at all aske må spres på samme sted. Men over tid kan kanskje reglene forandre seg, mener Andreassen.

– Jeg tror det blir mulig å dele opp asken, slik at etterkommerne kan ha sin egen del av asken, sier han.

Andreassen legger til at det i dag heller ikke er lov til å ta med seg asken hjem eller å spre den på fotballbaner eller liknende steder.

– Det tror jeg er en utvikling som etter hvert kommer i Norge, sier han.

Fra 2015 og frem til i dag er de mest populære askespredningsstedene i Vestfold utenfor Færder, Mølen og Svenner.

Pernille Gjertsen Moss hos Fylkesmannen ønsker selv askespredning, men har et litt annet sted i tankene når hennes tid er kommet.

– Jeg har et ønske om å få spredd asken min på et sted som heter «Faenshølet», sier hun og ler av navnet, men understreker at det er et flott sted, rett sør for Hvasser.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark