Fikk livet tilbake

Aina Grunnsund (38) fra Brevik føler hun har fått livet tilbake etter mange år med sykdommen ME. Se video her.

Aina Grunnsund er glad for å ha fått livet tilbake
Foto: Nyhetsspiller, Nyhetsspiller / NRK

Tobarnsmoren Aina Grunnsund ble akutt syk i 2001. Hun hadde totalt energisvikt, intens hodepine og svimmelhet slik at hun hadde problemer med å stå oppreist.

- Sov resten av året

I nærmere to måneder var hun til utredning og pleie ved sykehuset.

- Da jeg omsider kom hjem, sov jeg nærmest resten av året, forteller hun til NRK.

Etter en ny utredning ved Rikshospitalet i juni 2002 fikk hun diagnosen ME, en sykdom med kronisk utmattelsessyndrom, med hodepine, svimmelhet, muskel- og leddsmerter med mer. På denne tiden var det relativt få som hadde fått denne sykdommen bekreftet .

I dag er det beregnet på grunnlag av studier at det kan være mellom 9 til 18.000 personer i Norge som har denne sykdommen, og det diskuteres blant fagfolk om ME er en psykisk eller fysisk sykdom.

- For meg er det veldig viktig å få frem at ME absolutt ikke er en psykisk lidelse. Det er klassifisert som en nevrologisk lidelse, opplyser Grunnsund.

Video nsps_upload_2009_7_14_9_24_43_724.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video

Knapt ute av huset

I løpet av de åtte årene hun har hatt diagnosen har livet vært opp og ned, noen dager og perioder bedre enn andre. Fra mai 2007 var hun så syk at hun knapt var ute av huset, på en god dag kunne hun kanskje klare å gå ut å hente posten.

- Jeg har en mann som har tatt seg av ungene, og i den veldige dårlige perioden min så hadde jeg en personlig assistent som hjalp oss med husarbeid, kjøring og handling. Livskvaliteten min var elendig, forteller 38-åringen.

I 2007 kom hun tilfeldigvis over en artikkel om et kurs som heter «Lightning Process» i Strobritannia som hadde gitt gode resultater for flere nordmenn med samme diagnose. På det tidspunktet var hun for syk til å reise utenlands, men hun fikk komme med på et tredagers kurs i Oslo litt senere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aina Grunnsund var til tider svært dårlig av sykdommen ME

Aina Grunnsund var til tider svært dårlig av sykdommen ME.

Foto: Picasa 2.7

Lå under teppe i bilen

- Utgangspunktet mitt for å dra til Oslo på kurs var nok ikke det beste fordi jeg var veldig dårlig. Jeg lå under et teppe på baksetet i bilen mens mannen min kjørte meg innover.

Hun deltok på kurset i tre dager og lærte ulike øvelser hvor man bruker kroppen og hjernen til å påvirke kroppen til å lage nye nevrologiske spor.

- Det er veldig vanskelig å forklare. Jeg lærte en serie teknikker og øvelser som jeg bruker både kroppen og tankene mine for å påvirke kroppen min ubevist.

Jeg føler jeg har fått livet mitt tilbake

Aina Grunnsund

Les også: - Dette har jeg ikke helse til

Livet tilbake

Etter at hun kom hjem fra kurset jobbet hun med øvelsene hun hadde lært. Dag for dag merket hun fremgang ved at hun kunne bli litt mer aktiv. Hun jobbet veldig hardt og i starten stod hun også opp om natten for å gjøre øvelsene hun hadde lært.

- Etter Lightning process tok jeg rullestolen og det jeg hadde av hjelpemidler og satte det ut i garasjen. Nå har jeg kjørt det bort og det er deilig fortsetter Grunnsund.

Sakte men sikkert har Grunnsund trenet seg tilbake til et liv som har bedret livskvaliteten og har gitt henne tro på at hun en dag skal kunne komme tilbake til arbeidslivet.

- Jeg føler jeg har fått livet mitt tilbake, det å kunne delta på ting, kunne følge sønnen min barnehagen, være med på skoleavsluttning, dra på matbutikken, kjøre bil, synge og være med kor, og bare det å kunne gjøre husarbeid holde hjemmet hyggelig.

- Jeg har veldig mye glede ved at jeg har blitt så bra som jeg har nå. Men jeg føler jeg fortsatt har litt ting å jobbe med og har en del ting å ta igjen etter åtte år hvor jeg har ligget ganske nede.

Les: - Har ligget pal i over tre år

Les også: - Det er ille når systemet gjev opp