- Har ligget pal i over tre år

Folk med kronisk utmattelsessyndrom (ME) er fortvilet over manglende hjelp i helsevesenet.

Video nsps_upload_2009_2_21_17_27_17_114.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- I tre år et halvt år har jeg ligget helt pal, sier den 29 år gamle ME-rammede Mette Høvern.

- Til å begynne med var det et sjokk da jeg mistet evnen til å klare ting selv. Jeg måtte mates, og jeg har ikke klart å dusje på to år, forteller hun.

- Herset med av helsevesenet

Mette Høvern er en av de rundt 500 alvorlig syke ME-pasientene i Norge. Man regner med at over 10.000 har diagnosen.

Det viktigste symptomet på denne sykdommen er utmattelse som går utover dagliglivet, og som ikke går over selv om man hviler, og at denne tilstanden varer i mer enn et halvt år.

- Det er mange som tror at dette er en psykisk sykdom, en stressykdom. Det kan være en faktor, men det er helt klart mye mer enn det og langt mer komplisert, sier professor ved UiO, Ola Didrik Saugstad

- Hvordan blir disse pasientene møtt?

- Det er mange leger som tar dem på alvor, prøver å finne ut av det og er fortvilet fordi de ikke vet hvordan de skal hjelpe. Men noen blir også møtt på en overbærende måte og nærmest herset med av helsevesenet. Resultatet er at de pårørende får ansvaret selv, sier Saugstad.

Må betale behandling av egen lomme

Mette Høverns foreldre har selv måttet ta ansvar for deres syke datter. Ingen i Norge fant ut hva som feilte Mette, men omfattende blodprøver i Belgia ga dem svar.

Mor Edith Helene Høvern er hjemmeværende for å hjelpe datteren, mens far Bjarne Høvern jobber redusert.

- Tilliten til helsevesenet er nok litt frynsete. At helsevesenet lar en ungdom i sin sprekeste alder ligge år etter år uten å få hjelp, er nesten uansvarlig, sier Bjarte Høvern.

Drømmer om en Golf

Han og kona har tatt opp lån for å betale 19.000 kroner hver måned for antivirusmedisin Mette skal bruke et halvt år. Denne behandlingen, som ikke er godkjent i Norge, har gitt Mette nytt håp.

- Jeg har følt bedring. Jeg klarer litt mer lys, og jeg klarer å prate litt mer. Jeg har lyst til å kjøpe meg en Golf når jeg blir frisk. Å bare kunne sette seg inn og kjøre hvor som helst, må være en deilig frihetsfølelse.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger