- Dette har jeg ikke helse til

Lyngdal kommune klages inn for helsetilsynet. ME-pasient ba om færre pleiere, men fikk det motsatte.

Birgitte Landmark

- NOE MÅ SKJE: - Vi som er ME-pasienter er så utsatte og sårbare, at hvis vi får feil pleie og for mye belastninger - fysisk eller psykisk - så kan det føre til en kraftig forverring, sier Landmark.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK

ME-syke Birgitte Landmark gikk for tre uker siden hun ut i media og ba om bedre og mer stabil pleie .

Men resultatet ble det motsatte, og nå klages Lyngdal kommune inn for helsetilsynet.

- Noe må skje, dette har jeg ikke helse til, sier Landmark.

Landmark sliter med kronisk utmattelsessyndrom på femte året. Og den tidligere nærings-og turistsjefen i Farsund er nå enda mer utmattet, enn da NRK laget reportasje om henne for tre uker siden. Da ba hun om et team med få og erfarne pleiere. Mandag svarte kommunen med å overføre pleieansvaret til 15 helt nye folk fra hjemmetjenesten.

LES: ANMELDER LYNGDALSHEIMEN TIL POLITIET

- Jeg er totalt avhengig av folk som kan det de skal. Jeg har ikke krefter til å instruere og ta de fysiske belastningene. Per i dag må jeg være både lærer og prøvedukke, sier Landmark.

- Mange blir herset med

Professor og lege Ola Didrik Saugstad har vært i Lyngdal hos Birgitte Landmark. Han mener hun, i likhet med mange ME-syke, ikke får den hjelpen de har krav på.

Ola Didrik Saugstad

- VANSKELIG SYKDOM: Professor ved Universitetet i Oslo, Ola Didrik Saugstad, mener mange ME-pasienter blir tatt dårlig hånd om.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

LES:- EN UTFORDRING FOR KOMMUNENE

- Jeg har sett mange av disse svært syke ME-pasientene, og jeg vil si - rent generelt - at svært mange av dem blir ikke bare tatt dårlig hånd om av helsevesenet, men blir også herset med av helsevesenet.

- Det skyldes nok at det er en manglende forståelse av hva denne sykdommen dreier seg om. Dette er blant de aller sykeste pasienter som vi har, sier Saugstad.

- Total isfront

Forholdet til Lyngdalsheimen og Lyngdal kommune, er for Birgitte Landmark, i årenes løp blitt svært anstrengt.

- Det er en total isfront, men det har det vært i mange år. Det er bygget opp et bilde av meg som er fryktelig, fryktelig negativt. Og jeg har ingenting å stille opp med, sier Landmark.

Ingunn Foss

KAN IKKE UTTALE SEG: Ordfører Ingunn Foss i Lyngdal.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

- Jeg vil understreke at dette er en veldig vanskelig sykdom å behandle. Da er det veldig viktig at man ikke blander sammen, det at det er en vanskelig sykdom, og at pasienten er vanskelig, sier professor Saugstad.

Lyngdal kommune er nå klaget inn for helsetilsynet, for blant annet brudd på pasientrettighetsloven.

- Min kjennskap til saken er at det er fremmet en klagesak gjennom en advokat. Det er unntatt offentligheten og er under en administrativ behandling, så det er det jeg kan si om saken per i dag, sier ordfører Ingunn Foss i Lyngdal.