Fått avslag for andre gang: – Jeg føler meg ikke trygg, sier Erfan (12)

SKIEN (NRK): Familien Raisi har fått avslag på oppholdstillatelse, og må returnere til Afghanistan. De tre barna har aldri vært i Afghanistan.

Familien Raisi

USIKKER FREMTID: Familien Raisi er usikre på hva som vil skje fremover, men håper de får bli i Norge.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Familien Raisi har fått avslag på opphold i Norge for andre gang. Familien har Afghansk statsborgerskap, og vil derfor bli sendt tilbake dit. Erfan og søsknene hans har aldri vært i Afghanistan.


– Det er ikke noe å reise tilbake til. Vi kjenner ingen. Familien vår er her i Norge, eller i Iran, sier faren Mohammad Mousavi.

Moren Vida Raisi og tvillingene Samir og Samira kom til Norge i 2011. Vida fikk opphold i Norge som enslig mor, men da ektemannen og eldstesønnen kom nesten to år senere ble oppholdstillatelsen trukket tilbake.

– Hvis vi drar ned til Afghanistan så kan vi dø. Det er farlig der.

Erfan Raisi (12)

Far, Mohammad, som sitter rett ved siden av bryter ut i gråt når han hører hva sønnen sier.

Ikke barnas beste

Erfan spiller fotball

DRØMMER OM Å BLI PROFF: Erfan spiller ofte fotball sammen med kompisene sine.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK
Samir spiller fotball

KEEPER: Lillebror Samir spiller også mye fotball i likhet med storebroren Erfan.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

I vedtaket fra Utlendingsnemnda kommer det frem at avslaget blant annet begrunnes med at familien har et nettverk i hjemlandet som vil hjelpe dem til å integreres på nytt. Familien sier at dette ikke stemmer.

Familiens advokat, Jostein Løken, forteller at familien nå går rettens vei. Han mener det finnes en rekke sårbarheter som UNE har oversett i sin vurdering.

– Det er ikke vektet hensyn til barnas beste i denne saken. I tillegg til at de ikke har noen som kan støtte eller hjelpe dem i Afghanistan ved en eventuell retur.

Fungerende Funksjonssjef i Utlendingsnemda, Mari Kjenner sier det er grunn til å tro at familien har et nettverk i Afghanistan.

– Det vurderes jo om familier har etablerte nettverk eller tilstrekkelige ressurser, og det har vi ment er til stede i denne saken. Vi vet at far blant annet har bodd og arbeidet i Kabul, og dette gir oss god grunn til å tro at han venner og bekjente der.

Gode venner

Fotball er kjempegøy. Jeg håper jeg kan bli fotballspiller når jeg blir stor

Erfan Raisi (12)

På Gulset klubbhus i Skien har flere venner av familien samlet seg. Barna har de siste årene gått på Kollmyr skole, og vært aktiv i idretten. Hilde Holøkken er først og fremst en nær venn av familien, men jobber som advokat. Hun har engasjert seg for at familien skal få bli.

– Dette er et godt eksempel på integrerte barn. De er flinke på skolen, aktive på fritiden og alltid positive. Foreldrene har virkelig gjort alt de kan for å skape et trygt hjem og miljø for barna sine, sier hun.

Erfan spiller fotball, og han drømmer om å bli fotballspiller. Han tilbringer mange timer på fotballbanen på Gulset sammen med vennene sine. Noe han håper han får fortsette med.