Ungdom ønsker kjendishjelp for å stoppe ungdomsvold

– De påvirker oss mer enn vi tror, og kan være en stemme vi velger å lytte til, tror tenåringer.

Bildemontasje av Martin Ødegaard, Vegard Harm, Marcus og Martinus og Emma Ellingsen

FORBILDER: Martin Ødegaard, Vegard Harm, Marcus & Martinus og Emma Ellingsen er alle kjente fjes for norske ungdommer. Nå håper ungdommer på at kjendisene vil bli med på å stoppe vold.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Marit Hommedal/Carina Johansen/Heiko Junge / NTB Scanpix

Hva har Vegard Harm, Martin Ødegaard og Emma Ellingsen til felles? De er alle forbilder for mange norske ungdommer.

Nå er håpet at kjendiser som dem vil bruke sin stemme for å få slutt på vold. Forslaget kommer fra ungdommene selv.

Avtalte slåsskamper

Høsten 2018 bar preg av avtalte slåsskamper, ypping og vold i Vestfold-kommunen Færder. Særlig blant jentene har dette blitt et økende problem.

To møter mellom ungdommene og kommunen har funnet sted siden den gang. Etter hvert har også en rapport om volden blitt utarbeidet.

Anette Malme

ÅPEN FOR FORSLAG: Prosjektleder for Positivt ungdomsmiljø, Anette Malme, har tatt imot flere gode forslag fra ungdommer om hvordan de kan stoppe volden.

Foto: Linn Udnes / NRK

– Her kom forslaget om å bruke påvirkere, bloggere og kjente personer for å slutt på volden, sier prosjektleder for positivt ungdomsmiljø, Anette Malme.

Malin Kjøle Tuxen (15) som leder ungdomsrådet i Færder, har selv kompiser og venninner som har opplevd eller deltatt i slåsskamper. Nå vil hun få en slutt på volden.

Hun tror det kan ha en effekt å få kjendiser som ungdom selv ser opp til, til å stå frem og si at vold ikke er kult.

Kjente navn

15-åringen mener selv at ungdom blir mer påvirket av påvirkere og bloggere enn de selv liker å innrømme.

Malin Kjøle Tuxen

VIL STOPPE VOLD: Leder av ungdomsrådet, Malin Kjøle Tuxen, håper at hun får flere med på laget når det gjelder å få en slutt på voldsbruken blant ungdommer.

Foto: Linn Udnes / NRK

– Jeg tror det er en fin måte å nå oss ungdommer på, på en annen måte enn at det er en voksen person som maser og sier at «det er ikke greit».

Blant navnene på listen over kjendiser ungdommene gjerne vil ha til å spre budskapet, finner vi blant andre Martin Ødegaard, Vegard Harm og Marcus og Martinus. Tuxen har også en personlig favoritt.

– Siden jeg er jente hadde det vært litt kult om en av de store jenteprofilene hadde tatt det opp. Emma Ellingsen hadde kanskje vært litt kult. Det er jo et navn mange kjenner til.

Ønsker et samarbeid

Malme er imponert over kreativiteten til ungdommene, og synes forslaget er spennende.

– Påvirkere er noen ungdom ser opp til, som har et felles samfunnsansvar med oss offentlige ansatte og andre i å snu en negativ utvikling i ungdomsmiljøer. Så vi ønsker et samarbeid med noen ungdom ser opp til.

Forslaget får også støtte fra psykolog Reidar Hjermann. Han er spesialist i barne- og ungdomspsykologi, og kjenner til voldsproblematikken i Færder.

Reidar Hjermann, psykologspesialist

POSITIV: Psykolog Reidar Hjermann tror ungdommene har en god idé som vil fungere.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Det er veldig fint at ungdommene kommer med forslag. Og når ungdommer kommer med forslag som gjelder dem selv, så er de ofte gode, mener Hjermann.

– Tror du dette vil fungere?

– Ja, jeg vet at slike ting fungerer. Informasjon, kunnskap og kulturbygging blant de unge er noe som skjer i samtalen i samfunnet. Og da er det viktig at de med de sterkeste stemmene taler tydelig.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra kjente bloggere, påvirkere og artister uten å lykkes.