Hopp til innhold

Mangler du egg? Her er noen gode erstattere

Det er ingen grunn til å la seg egge opp. Skal du eksempelvis lage vafler eller marengs, finnes det alternativer, ifølge matinfluenser og forfatter Ida Gran-Jansen.

Vafler

PÅSKEVAFLER: Du kan fint lage vafler uten egg. Her får du tips til gode erstattere.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Helt siden i fjor sommer har det vært færre egg enn vanlig i norske butikker.

Nå står påsken for døren. En høytid mange forbinder med nettopp egg, både til pynt og på matbordet.

Ida Gran-Jansen vil på ingen måte kalle seg «eggspert», men forfatteren og matinfluenseren deler gjerne noen tips til hva som kan brukes som erstatning.

Ida Gran-Jansen er gjest i Drivkraft

EGGFANTAST: Forfatter og matinfluenser Ida Gran-Jansen har egg som ingrediens i veldig mye av det hun lager på kjøkkenet.

Foto: Robert Rønning / Robert Rønning / NRK

PS: Nederst i artikkelen kan du dele dine beste tips til matvarer som kan brukes i stedet for egg!

Gran-Jansen er aktuell med en ny familiematbok hvor én av oppskriftene er grove vafler.

Hun fikk flere spørsmål om hva som eventuelt kan brukes som erstatning for egg i disse vaflene.

– Da tipset en leser meg om at hun bruker chiafrø i vaflene. Det skal visst fungere helt fint, men jeg er usikker på hvilke egenskaper disse frøene har som gjør at de kan erstatte egg.

Les også Prishopp på egg: – Det er galskap

Egg fra Eldorado og First Price har økt i pris

Bruker egg i havregrøt

TV-profilen, som ble et kjent fjes da hun gikk til topps i realityserien «Hele Norge baker», har også flere triks på lur.

– Jeg har hørt fra flere at man kan bruke kikertlake som erstatning for egg når man lager marengs.

– Kikertlake?

– Ja, man tar altså en boks kikerter og bruker laken ertene ligger i. Denne piskes stiv og skal da fungere på samme måte som egg, sier Gran-Jansen.

Pikekyss

Kikertlake kan brukes i marengs.

Foto: Elin Bardal

Hun understreker at hun sjelden benytter alternativer til egg når hun kokkelerer.

– Jeg bruker faktisk veldig mye egg, for eksempel når jeg serverer havregrøt til barna mine.

– Og det reagerer de ikke på?

– De merker det ikke. Det er bare å prøve selv. Kakk et egg og rør det inn i grøten, oppfordrer hun.

– Spiser 27 millioner egg i påsken

Nordmenn spiser enorme mengder med egg i løpet av påsken ifølge en pressemelding fra Matprat.

– Det er litt vrient å tallfeste helt nøyaktig, men vi antar at vi spiser omtrent ett egg om dagen i løpet av de røde dagene. I sum utgjør dette omtrent 27 millioner egg til sammen, sier analyseansvarlig Gunnar Thoen.

Gunnar Thoen i Matprat

Analyseansvarlig Gunnar Thoen i Matprat.

Foto: Matprat

Bløtkokte og hardkokte egg topper listen over de mest populære måtene å forberede eggene på i påsken.

Mange muligheter

Forfatter og matinfluenser Gran-Jansen har selv hatt vanskeligheter med å få tak i egg de siste dagene.

– Da jeg var innom butikken i går, var de utsolgt for de eggene jeg pleier å kjøpe. I en annen butikk jeg var innom, hadde de ikke egg i det hele tatt.

Egg hos Steinsland

Nordmenn elsker egg skal vi tro tallene fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Foto: Ole Andreas Bø

Hun tror imidlertid ikke påsken går den veien høna sparker, selv om butikkene går tomme for egg.

– Det er jo veldig mye man kan lage uten egg. Jeg har egentlig aldri skjønt hvorfor det er så stort fokus på egg i påsken. Jeg tror ikke folk spiser mer egg enn ellers i året, men det er kanskje mange som maler egg, ler Gran-Jansen.

Hvilke matvarer kan erstatte egg? Legg igjen dine beste tips i kommentarfeltet!