Helt siden i fjor sommer har det vært færre egg enn vanlig i norske butikker.
Nå står påsken for døren. En høytid mange forbinder med nettopp egg, både til pynt og på matbordet.
Ida Gran-Jansen vil på ingen måte kalle seg «eggspert», men forfatteren og matinfluenseren deler gjerne noen tips til hva som kan brukes som erstatning.
PS: Nederst i artikkelen kan du dele dine beste tips til matvarer som kan brukes i stedet for egg!
Gran-Jansen er aktuell med en ny familiematbok hvor én av oppskriftene er grove vafler.
Hun fikk flere spørsmål om hva som eventuelt kan brukes som erstatning for egg i disse vaflene.
– Da tipset en leser meg om at hun bruker chiafrø i vaflene. Det skal visst fungere helt fint, men jeg er usikker på hvilke egenskaper disse frøene har som gjør at de kan erstatte egg.
Bruker egg i havregrøt
TV-profilen, som ble et kjent fjes da hun gikk til topps i realityserien «Hele Norge baker», har også flere triks på lur.
– Jeg har hørt fra flere at man kan bruke kikertlake som erstatning for egg når man lager marengs.
– Kikertlake?
– Ja, man tar altså en boks kikerter og bruker laken ertene ligger i. Denne piskes stiv og skal da fungere på samme måte som egg, sier Gran-Jansen.
Hun understreker at hun sjelden benytter alternativer til egg når hun kokkelerer.
– Jeg bruker faktisk veldig mye egg, for eksempel når jeg serverer havregrøt til barna mine.
– Og det reagerer de ikke på?
– De merker det ikke. Det er bare å prøve selv. Kakk et egg og rør det inn i grøten, oppfordrer hun.
– Spiser 27 millioner egg i påsken
Nordmenn spiser enorme mengder med egg i løpet av påsken ifølge en pressemelding fra Matprat.
– Det er litt vrient å tallfeste helt nøyaktig, men vi antar at vi spiser omtrent ett egg om dagen i løpet av de røde dagene. I sum utgjør dette omtrent 27 millioner egg til sammen, sier analyseansvarlig Gunnar Thoen.
Bløtkokte og hardkokte egg topper listen over de mest populære måtene å forberede eggene på i påsken.
Mange muligheter
Forfatter og matinfluenser Gran-Jansen har selv hatt vanskeligheter med å få tak i egg de siste dagene.
– Da jeg var innom butikken i går, var de utsolgt for de eggene jeg pleier å kjøpe. I en annen butikk jeg var innom, hadde de ikke egg i det hele tatt.
Hun tror imidlertid ikke påsken går den veien høna sparker, selv om butikkene går tomme for egg.
– Det er jo veldig mye man kan lage uten egg. Jeg har egentlig aldri skjønt hvorfor det er så stort fokus på egg i påsken. Jeg tror ikke folk spiser mer egg enn ellers i året, men det er kanskje mange som maler egg, ler Gran-Jansen.
Hvilke matvarer kan erstatte egg? Legg igjen dine beste tips i kommentarfeltet!
Velkommen til dialog hos NRK. Siden du er pålogget andre NRK-tjenester så slipper du å logge inn på nytt her, men vi trenger ditt samtykke på våre brukervilkår for dialog på nett