Hopp til innhold

Har ikke fortalt eierne om «drapet» i kjelleren

Jørn Lier Horst lar drapsåstedene og handlingen i bøkene sine foregå i Larvik. Kjelleren i en villa ved Pumpeparken i Stavern er åstedet for en ny krimgåte, men eierne vet det ikke ennå.

Jørn Lier Horst

Eieren vet det ikke ennå, men i en av trevillaene ved Pumpeparken i Stavern lar forfatter Jørn Lier Horst det skje skumle ting i sin nye bok.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Den prisbelønnede forfatteren fra Larvik fortsetter å dikte opp drap som politietterforsker William Wisting må løse. Til nå har det kommet ut ni bøker om etterforskeren ved Larvik politistasjon. Lik blir funnet på torget i Larvik, langs Stavernsveien, i Kirkegaten og i Lågen, blant annet.

– Det liker lokale lesere, sier Jørn Lier Horst.

Les også:

Får tips av lesere

Han får tips av lesere om hvor drapene kan foregå i bøkene sine. Noen har til og med stilt hytta si til disposisjon. Men til nå har han ikke brukt noen av tipsene. Når han pønsker ut en ny bok, tenker han ikke først på hvor et drap eller drapene skal skje.

– Jeg begynner med noe jeg vil belyse. Så trenger jeg karakterer og miljøer for å fylle historien. Det har blitt en slags lek å bruke lokalmiljøet, sier Horst.

Mange åsteder

Forfatter Jørn Lier Horst

Forfatter Jørn Lier Horst skriver på sin tiende bok om politietterforsker William Wisting. Boka kommer ut neste år.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Neste år kommer den tiende boka om William Wisting. Den skriver han på nå. Derfor tok vi en kjøretur med Jørn Lier Horst for å få en oversikt over drapene han har diktet opp i Larvik til nå. Vi kjører gjennom Torstrand. Dette er en av hovedfartsveiene inn til byen med enkelte slitte husfasader.

– Jeg tror faktisk at de fleste drap i Larvik er begått i denne bydelen i virkeligheten. Det er ikke så ofte jeg har vært innom her i mine bøker. Jeg prøver å bruke kontrastene. Der hvor man minst venter det, lar jeg ting skje, sier Jørn Lier Horst.

Statistisk sett blir flest drap i hans bøker begått i Stavern, forteller han.

– Jeg kunne brukt hvilken som helst liten småby og fortelle at alt er ikke så idyllisk. Alt er ikke sånn det ser ut som på overflaten, sier han.

Stavern, Kirkegata, Larvik torg og Stavernsveien

Kunstneriske friheter

Jørn Lier Horst er tidligere politimann og kjenner Larvik godt. Han har patruljert Larvik på nattetid og kjenner det han kaller byens skyggesider.

I bøkene er han ikke pinlig nøyaktig, det gir han kunstneriske friheter. William Wisting bor i Herman Wildenveys gate 7, men i virkeligheten finnes ikke adressen. Gata begynner på nummer ni.

– Det gjør at jeg har en liten gatestubb jeg kan få boltre meg i. Hvis en gate går til 32, så kan man bosette noen i 33. Det har jeg gjort flere ganger, sier han.

Les også:

Her bor William Wisting

I den nye boka som kommer neste år, skjer det skumle ting i en kjeller i en av trevillaene ved Pumpeparken i Larvik.

– De som bor der, vet det ikke ennå. Jeg har nå tenkt å si ifra. For nede i en av kjellerne der befinner det seg noe helt spesielt, altså, sier han.

– Hva da?

– Ja, den som leser får se, svarer han og smiler.

Jørn Lier Horst tar seg noen kunstneriske friheter.

Se video: Jørn Lier Horst tar seg kunstneriske friheter