Hopp til innhold

Blodferske lesetips til påsken

Her er 10+ aktuelle krimbøker, på norsk og engelsk, hvis du vil sitte på nåler i ferien.

Gard Sveen

Gard Sveen vant årets Rivertonpris. Han er en av de norske krimdebutantene fra i fjor. I årets Rivertonpris tok han innersvingen på favoritten Jo Nesbø.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Krimbøker
Foto: NRK

«Den siste pilegrimen» av Gard Sveen
Vinneren av den gjeve Rivertonprisen gikk til denne krimdebutanten, som danket ut forhåndsfavoritten «Politi» av Jo Nesbø. Romanen tar utgangspunkt i den virkelige historien om motstandsmannen Kai Holst, som ble funnet død i en trappeoppgang i Stockholm 27. juni 1945...

«Sønnen» av Jo Nesbø
Serien om kriminaletterforsker Harry Hole teller nå ti titler. Nesbø figurerer også på amerikanske bestselgerlister nå med den 16 år gamle romanen «Kakerlakkene» ble gitt ut i 1998 , den andre boken i serien som nå er oversatt til mer enn 40 språk.

«Påskekrim - 18 krimnoveller» av kjente norske krimforfattere
Uka før påske ligger uvanlig nok en novellesamling på tredjeplass på den norske skjønnlitterære bestselgerlisten. Et hendig format for aktive lesere? 12 av novellene er nyskrevet og her har blant andre Anne B. Ragde, Unni Lindell, Knut Lindh, Thomas Enger, Kjersti Scheen og Gunnar Staalesen bidratt.

«Frikjent» av Ole Kr. Ellingsen
Krimdebut som like gjerne kunne vært en faktabok. I «Frikjent» river han vårt bilde av rettsoppgjøret etter andre verdenskrig i filler.

Krimbøker

«Dead Lions» av Mick Herron
Ble nylig tildelt den høythengende prisen Gold Dagger, for beste britiske krimroman. Juryen beskrev boken som "velskrevet, ondskapsfullt smart send-up av den klassiske britiske spionromanen."

«Ghostman» av Robert Hobbs
Ble tildelt Steel Dagger for årets beste thriller fordi juryen mente boka er en engasjerende roman som holder på spenningen fra første til siste side. Krim + thriller er en spennende og stadig mer vanlig sjangercrossover, som får leseren til å sitte på nåler i timevis i strekk...

«Norwegian by Night» av Derek B. Miller
En engelskmann har skrevet en såkalt nordic noir-roman som har vakt oppsikt, og den britiske krimforfatterforeningen som kåret den til årets beste krimdebut, begrunnet prisen med at den "bidrar til sjangeren med en tvist og utspekulert unngår sjangerens mange klisjéer og fallgruver”. Et interessant aspekt ved å lese denne boken kan jo være å finne ut hva nordic noir er!

Tre krimtips

«Pappas jente» av Margie Orford
Orford tar oss med til Sør-Afrika, et land der et barn voldtas hvert tredje minutt og der en av de mest fryktede fengselsgjengene i verden sprer frykt i samfunnet. Ved siden av å være en suksessrik krimforfatter, er den tidligere krimjournalisten også visepresident i sørafrikanske PEN. Boken åpner med at en politietterforskerens lille datter blir kidnappet, og han selv blir utpekt som mistenkt.

«Stallo» av Stefan Spjut
Svensk fantasykrim, noen vil sikkert kalle dette en thriller, med trolske og overnaturlige aspekter fra de dype skandinaviske skogene. En gutt forsvinner sporløst. Hvor ble han av? En blogger fra landsbygda deromkring tar for seg saken, med morfarens mystiske fotografiske arv som en dyster og insisterende pådriver.

LES OGSÅ: Anmeldelse av «Stallo»

«Dekke av snø» av Jenny Milchman
Forfatteren har gitt ut flere selvpubliserte bøker, dette er den første utgitt på forlag (Random House). Apropos bokblurbing: "Kombinerer småbyangst hvor ondskapen syder like under overflaten. Med heseblesende energi og fantastisk realistiske karakterer", skriver The Seattle Times. "Inneholder alt - spenning, følelser, mystikk og tilfredsstillelse", mener Lee Child.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Her er flere #lesetips fra følgere av NRKbok på Twitter.

Har du meninger om boktipsene eller flere #lesetips, så del dem gjerne med NRKbok på Twitter og Facebook.

Kulturstrøm

 • Fredspris til ukrainsk forfatter

  De tyske bokhandlernes fredspris 2022 tildeles den ukrainske forfatteren og musikeren Serhij Zjadan. Juryen begrunner avgjørelsen med hans kunstneriske virke og hans «utvetydige humanitære holdning, som gjentatte ganger motiverer ham til å risikere sitt eget liv for å hjelpe mennesker som er berørt av krig».

  Prisen er på 25 000 euro, altså en kvart million norske kroner.

  Tidligere vinnere av den høythengende prisen er Václav Havel, Günter Grass og Svetlana Alexievitsj.

  Serhij Zjadan
  Foto: Valentin Kuzan / Pax forlag
 • VG utsatt for dataangrep

  VG bekrefter at de har tekniske problemer.

  – Vi har allerede meldt på forsiden vår at vi opplever noen tekniske problemer på VG.no

  – Jeg har nå fått bekreftet at dette skyldes et tjenestenekt-angrep, altså at vi plutselig får store mengder trafikk på én gang, som vedvarer. Dermed kan det forekomme at vanlige brukere ikke får tilgang som normalt til VG på grunn av overbelastning. Vi jobber på spreng med å håndtere dette så det i minst mulig grad skal ramme våre brukere, sier utviklingsredaktør Øyvind Brenne i VG.

  – Vi opplever tekniske problemer, som har ført til at VG har vært ustabilt i cirka et kvarter. Vi jobber på spreng for å finne ut av dette. Vi beklager ulempene dette medfører til alle våre brukere, sier utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, til NRK.