Hopp til innhold

Blodferske lesetips til påsken

Her er 10+ aktuelle krimbøker, på norsk og engelsk, hvis du vil sitte på nåler i ferien.

Gard Sveen

Gard Sveen vant årets Rivertonpris. Han er en av de norske krimdebutantene fra i fjor. I årets Rivertonpris tok han innersvingen på favoritten Jo Nesbø.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Krimbøker
Foto: NRK

«Den siste pilegrimen» av Gard Sveen
Vinneren av den gjeve Rivertonprisen gikk til denne krimdebutanten, som danket ut forhåndsfavoritten «Politi» av Jo Nesbø. Romanen tar utgangspunkt i den virkelige historien om motstandsmannen Kai Holst, som ble funnet død i en trappeoppgang i Stockholm 27. juni 1945...

«Sønnen» av Jo Nesbø
Serien om kriminaletterforsker Harry Hole teller nå ti titler. Nesbø figurerer også på amerikanske bestselgerlister nå med den 16 år gamle romanen «Kakerlakkene» ble gitt ut i 1998 , den andre boken i serien som nå er oversatt til mer enn 40 språk.

«Påskekrim - 18 krimnoveller» av kjente norske krimforfattere
Uka før påske ligger uvanlig nok en novellesamling på tredjeplass på den norske skjønnlitterære bestselgerlisten. Et hendig format for aktive lesere? 12 av novellene er nyskrevet og her har blant andre Anne B. Ragde, Unni Lindell, Knut Lindh, Thomas Enger, Kjersti Scheen og Gunnar Staalesen bidratt.

«Frikjent» av Ole Kr. Ellingsen
Krimdebut som like gjerne kunne vært en faktabok. I «Frikjent» river han vårt bilde av rettsoppgjøret etter andre verdenskrig i filler.

Krimbøker

«Dead Lions» av Mick Herron
Ble nylig tildelt den høythengende prisen Gold Dagger, for beste britiske krimroman. Juryen beskrev boken som "velskrevet, ondskapsfullt smart send-up av den klassiske britiske spionromanen."

«Ghostman» av Robert Hobbs
Ble tildelt Steel Dagger for årets beste thriller fordi juryen mente boka er en engasjerende roman som holder på spenningen fra første til siste side. Krim + thriller er en spennende og stadig mer vanlig sjangercrossover, som får leseren til å sitte på nåler i timevis i strekk...

«Norwegian by Night» av Derek B. Miller
En engelskmann har skrevet en såkalt nordic noir-roman som har vakt oppsikt, og den britiske krimforfatterforeningen som kåret den til årets beste krimdebut, begrunnet prisen med at den "bidrar til sjangeren med en tvist og utspekulert unngår sjangerens mange klisjéer og fallgruver”. Et interessant aspekt ved å lese denne boken kan jo være å finne ut hva nordic noir er!

Tre krimtips

«Pappas jente» av Margie Orford
Orford tar oss med til Sør-Afrika, et land der et barn voldtas hvert tredje minutt og der en av de mest fryktede fengselsgjengene i verden sprer frykt i samfunnet. Ved siden av å være en suksessrik krimforfatter, er den tidligere krimjournalisten også visepresident i sørafrikanske PEN. Boken åpner med at en politietterforskerens lille datter blir kidnappet, og han selv blir utpekt som mistenkt.

«Stallo» av Stefan Spjut
Svensk fantasykrim, noen vil sikkert kalle dette en thriller, med trolske og overnaturlige aspekter fra de dype skandinaviske skogene. En gutt forsvinner sporløst. Hvor ble han av? En blogger fra landsbygda deromkring tar for seg saken, med morfarens mystiske fotografiske arv som en dyster og insisterende pådriver.

LES OGSÅ: Anmeldelse av «Stallo»

«Dekke av snø» av Jenny Milchman
Forfatteren har gitt ut flere selvpubliserte bøker, dette er den første utgitt på forlag (Random House). Apropos bokblurbing: "Kombinerer småbyangst hvor ondskapen syder like under overflaten. Med heseblesende energi og fantastisk realistiske karakterer", skriver The Seattle Times. "Inneholder alt - spenning, følelser, mystikk og tilfredsstillelse", mener Lee Child.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Her er flere #lesetips fra følgere av NRKbok på Twitter.

Har du meninger om boktipsene eller flere #lesetips, så del dem gjerne med NRKbok på Twitter og Facebook.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.