Hopp til innhold

Rivertonprisen til Jørn Lier Horst

Forfatter Jørn Lier Horst har skrevet fjorårets beste kriminalroman, «Jakthundene».

Rivertonprisen til Jørn Lier Horst

Forfatter Jørn Lier Horst kan endelig bevæpne seg med «Den gyldne revolver».

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Dette er den største anerkjennelsen som en krimforfatter kan få i Norge. Det føles veldig godt, kanskje til og med litt ekstra godt at jeg vant akkurat i år, siden det har vært flere krimutgivelser i Norge enn noe år tidligere, sier Rivertonvinneren Jørn Lier Horst.

Juryen hadde hele 51 bokutgivelser å velge mellom da de skulle nominere Riverton-kandidatene.

«Historien er godt, effektivt og drivende fortalt. Dette er solid og troverdig politikrim som lar leseren komme på innsiden av både hvordan politi og medier arbeider – og iblant samarbeider», står det blant annet i juryens begrunnelse.

Det var tredje gang på rad at Larvik-forfatteren ble nominert til Rivertonprisen, men det er første gangen han stikker av med seieren.

Wisting i sitt livs krise

Med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting regnes Horst som en av Norges fremste krimforfattere.

Godt plott fra Jørn Lier Horst er Horsts åttende roman om politiførstebetjent William Wisting. I boken er Wisting i sitt livs krise. Han blir selv etterforsket, og må se sitt politi-liv i nytt lys.

– Jeg synes ikke det var veldig vanskelig å finne en vinner i år, for da jeg leste denne boken var jeg veldig trygg på at nå er det virkelig Jørns tur til å få prisen. Dette var en soleklar vinner. Jakthundene er den aller beste boken Horsts har skrevet om politietterforsker William Wisting, sier juryleder Else Baratt-Due.

Jørn Lier Horst var den som stakk seg ut, og juryen var samstemte på at han skulle vinne prisen i år.

– Det var faktisk vanskeligere å velge ut de andre som skulle være nominerte, sier Barrat-Due.

I likhet med sin romanhelt, jobber Horst som etterforskningsleder ved Larvik

Jørn Lier Horst, Jakthundene
Foto: Gyldendal

politistasjon, og han bruker sine egne erfaringer som politimann når han skriver.

– Jeg har jobbet som etterforsker i snart 20 år, og det er et godt utgangspunkt for en krimforfatter. Min erfaring fra innsiden av politiarbeidet, er vel min styrke som krimforfatter, sier Jørn Lier Horst.

Rivertonprisen, som hadde 40-årsjubileum i fjor, ble delt ut i dag på Litteraturhuset i Oslo.

– Er dette den av bøkene dine som du aller mest har ønsket å vinne prisen for?

Rivertonprisen til Jørn Lier Horst

Forfatteren under prisutdelingen på Litteraturhuset i Oslo.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Man skulle selvfølgelig ønsket seg å vinne Rivertonprisen allerede med for eksempel debuboken. Da hadde man kanskje vært en suksess tidligere i forfatterskapet sitt. Men jeg tenker at dette er den beste boka jeg har skrevet, sier Jørn Lier Horst.

– Nå må jeg jo skrive en historie til, som må bli enda bedre. Jeg er faktisk godt i gang med et nytt manus, og boken kommer til høsten, sier Rivertonvinneren.

Den nye boken er inspirert av store serier som Forbrytelsen og Broen. Men hovedpersonen fra hans sju tidligere kriminalromaner – William Wisting – skal fortsatt være med.

– Jeg ser at jeg er inspirert av de store historiene, så om den ikke blir bedre enn denne, så blir den i hvert fall enlitt annerledes historie, sier han.

«Gutteklubben Riverton»

Av snart 39 Rivertonpriser, har kun seks gått til kvinner. Den siste kvinnen som fikk den gyldne revolver var Unni Lindell i 1999.

For noen dager siden skrev NRK.no at noen kvinnelige krimforfattere har meldt seg ut av Rivertonklubben i protest .

– At 46 krimforfattere, 33 menn og 13 kvinner, ikke nådde opp på listen over de fem juryen til slutt nominerte som de beste denne gangen, betyr ikke at deres bøker ikke holder mål – i året 2012 ble det satt ny rekord i antall titler og det var sterkere konkurranse enn noen gang i teten, uttalte årets Rivertonjury.

Årets nominerte var:

 • Jørgen Brekke, Drømmeløs (Gyldendal)
 • Frode Granhus, Stormen (Schibsted)
 • Espen Holm, Kong Salomos sverd (Gyldendal)
 • Jørn Lier Horst, Jakthundene (Gyldendal)
 • Gard Erik Sandbakken, Skarpskytteren (Communicatio)

Saken oppdateres.

Kulturstrøm

 • Spanske myndigheter tiltaler Shakira for skattesvindel

  Den colombianske popdronningen Shakira er anklaget for skatteunndragelser på 6,8 millioner euro, melder spansk påtalemyndighet. Hun anklages for å ha brukt et skatteparadis for å slippe å betale skatt i 2018, melder påtalemyndigheten i Barcelona. Den 46 år gamle popstjernen har vært tilknyttet Spania siden hun slo seg sammen med den nå pensjonerte fotballspilleren Gerard Pique. Paret har to barn. De bodde i Barcelona inntil i fjor, da forholdet sprakk.

  Spanske myndigheter har tidligere anklaget henne i en sak som dreier seg om en sum på 14,5 millioner euro for perioden 2012–2014. Shakira hevder hun var bosatt på Bahamas i den perioden, og bare var på besøk i Barcelona.

   shakira
  Foto: AP