Fra Telemark til verden: En black metal viking biker-film med zombier

Black metal, motorsykler, vikinger og zombier: Filmen Saga er spilt inn i Telemark, og er allerede invitert til filmfestivaler i USA, Japan og Sør-Korea.

Filmen handler om en rockevideoregissør som får ambisjoner om å lage en vikingfilm. Han får med seg sine venner fra biker- og rocke-miljøet til å filmatisere en klassisk vikingsaga som heter Eyrbyggja-saga. Og i den finnes det en zombie historie. I tillegg så finnes det en kriminalhistorie med en manager som setter fyr på en kirke for å selge mere plater. Og en gjeng med kristne bikerdamer som vil hevne den kirkebrannen. Og alle disse historiene spiller litt i hverandre, og løper parallelt i løpet av filmen.

Her kan du se trailer fra filmen Saga.

Saga handler om en rockevideoregissør som får ambisjoner om å lage en vikingfilm. Han får med seg sine venner fra biker- og rockemiljøet til å filmatisere en klassisk vikingsaga som heter Eyrbyggja-saga - og i den finnes det en zombiehistorie.

I filmen er det i tillegg en kriminalhistorie om en manager som setter fyr på en kirke for å selge flere plater. Og en gjeng med kristne bikerdamer som vil hevne kirkebrannen. Og alle disse historiene spiller litt i hverandre, og løper parallelt i løpet av filmen.

Jørn Steen

ØNSKEJOBB: Jørn Steen lager en film med det han har lyst til. – Det er veldig gøy og jeg koser meg med det.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Jeg har lenge hatt lyst til å lage en spillefilm, og når jeg endelig bestemte meg for å gjøre det, satte jeg meg ned sammen med min datter og skrev ned alle de tingene jeg hadde lyst til å ha med i filmen, sier Jørn Steen fra Skien.

Da endte vi opp med black metal, vikinger og motorsykler. Etter hvert fant vi noen zombier i en vikinghistorie, og det ble til denne filmen her, sier Steen.

Vikingstatister

Ted Skjellum

BLACK METAL: Ted 'Nocturno Culto' Skjellum spiller i bandene Sarge og Darkthrone.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Bandet Sarge, med Ted «Nocturno Culto» Skjellum, spiller seg selv i filmen og vikingstatister. Sarge er et svært kjent band i Black Metal-miljøet.

– Ted Skjellum er jo en av de kuleste. Han har enorm med kredibilitet i miljøet. Han spiller også i Darkthrone, forteller Steen.

Skjellum spiller regissøren Tor i filmen.

– Det er helt nytt for meg å gjøre dette, så det er veldig moro. En veldig ny, «fresh» erfaring, sier han om filmrollen.

Viking-zombie

Trond Hannemyr som zombie

ZOMBIE: Trond Hannemyr som zombie.

Foto: Saga Promotion Foto

Zombiene har Steen funnet i en gammel vikingsaga, Eyrbyggja-saga. Der finnes det en historie om noen som dør, men som allikevel ikke dør.

– Torolv Bægefot handler om en høvding som furter seg i hjel, og blir gravlagt i en haug. Etter en stund så bryter han seg ut av haugen, og terroriserer bygda. De han dreper, blir til nye gjengangere. Dette er en historie som er til forveksling lik våre dagers zombiefilmer, og den ville vi filmatisere, sier Steen.

Kvinnelige bikere banker opp en i bandet

KRISTNE BIKERDAMER: Disse bikerne banker opp en i bandet.

Foto: Saga Promotion Foto

Stort ute i verden

Først og fremst har de siktet seg inn på metalfansen rundt om i verden. Norsk metal er veldig stort ute i verden

– Utenfor Norge er det en stor gruppe som liker metal. Dernest finnes viking-fans, biker-frelste og zombie-friks. Det er mange smale grupper, men legger man disse sammen, er det et veldig, veldig stort publikum ute i verden, sier Steen.

Mesteparten av filmen er spilt inn i Porsgrunn og Oklungen. Det har vært med opp til 120 mennesker. Premieren er planlagt i oktober. Til nå er utgiftene på 750 000 kroner, så det er flere som har lagt ned mange dugnadstimer.

Tenning av likbål

LIKBÅL: I filmen foregår blant annet tnning av likbål.

Foto: Saga Promotion Foto

En fantastisk filmkveld

Skjellums beste minne fra opptakene, var på Jomfruland.

– En fantastisk filmkveld. alt stemte. Det var helt nydelig å være der, og det ble fine bilder, sier Skjellum.

– Den kvelden med bikerfesten hvor vi hadde kanskje 120 mennesker i sving. Vi hadde mat, øl, band, flammeshow, droner og motorsykler. Alt var på plass. Det var så intenst. Det er det jeg husker best. Da måtte jeg være general og kommandere, sier Steen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Gry Eirin Skjelbred

Siste nytt fra Vestfold og Telemark