MS-rammet betalte 700 000 for å bli frisk

Elin Jakobsen brukte 700.000 kroner av egen lomme på å få MS-behandling i Sverige, og regner seg selv som frisk. Staten vil fortsatt ikke betale for denne behandlingen her i landet.

Elin Jakobsen

Elin Jakobsen føler seg nesten helt frisk etter stamcellebehandling i Sverige, men hun måtte betale dyrt.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Mye tyder på at stamcellebehandling mot nervesykdommen MS virker. Likevel må nordmenn fortsatt betale for behandlingen selv.

Elin Jakobsen

Mange oppgaver som tidligere var tunge, er nå enklere å utføre for Elin.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Elin Jakobsen fra Tønsberg ble behandlet for over et halvt år siden, og mener hun er kvitt sykdommen.

– Når jeg snakker om det, så sier jeg at jeg har hatt MS. Og det har jeg ikke nå lenger.

Les også:

Knepper knapper

Behandlingen fant sted på Karolinska Universitetssjukhuset i Sverige, der immunsystemet hennes så å si ble startet på nytt.

– Jeg er spent på hvor mye tilbakefall jeg vil få av gamle skader og plager, sier Tønsberg-kvinnen.

NRK er med Elin på treningsstudio, der hun viser oss at beina fortsatt ikke er helt på lag med henne. Nervesykdommen Multippel sklerose, eller MS, har medført dårligere kontroll av musklene, og kraftsvekkelse.

Hun føler seg likevel bedre enn før stamcellebehandlingen, som hun selv måtte betale nesten 700 000 kroner for å få utført.

– Nå klarer jeg å kneppe knappene og ta på smykkene mine selv. Det er små ting man ikke tenker på, før man en dag ikke klarer å gjøre det.

Se reportasjen med Elin her:

MS-pasient frisk av behandling i Sverige

NETT-TV: MS-pasient tror hun blir helt frisk etter behandling i Sverige.

God dokumentasjon så langt

Stamceller gjør at man først henter friske celler fra pasienten, som man tar vare på. Dermed slår man ut resten av immunforsvaret og tilfører cellene igjen, slik at man kan bygge opp igjen et friskt immunforsvar, forklarer Remo Gerdts ved Sykehuset i Vestfold.

Remo Gerdts

Seksjonsleder Remo Gerdts sier at stamcellebehandling mot MS ser ut til å fungere veldig bra.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Her har man registrert at stamcellebehandling mot MS ser ut til å fungere.

– Studiene som er publisert så langt viser at en hel del av pasientene som har fått denne behandlingen, har blitt bedre. De har blitt varig bedre så langt vi har fulgt dem hittil, sier seksjonsleder Remo Gerdts.

Risiko

Men det er gjort relativt lite forskning på dette. I Norge må man derfor betale for en slik behandling selv, og få den gjort i utlandet.

– Det er ikke slik at alle pasientene med MS vil ha fordelen av dette, hvis man veier fordeler mot risiko. Risikoen ved stamcellebehandling er 10 til 20 ganger større enn ved den nå vanlige tilgjengelige behandlingen i Norge, sier Gerdts.

For Elin gikk behandlingen bra, men én av 100 får livstruende komplikasjoner. Det er for tidlig å dokumentere om hun er blitt kvitt sykdommen, men hun føler seg sikker på det.

– Alt er enklere, og det er veldig deilig.