Høyre: Fagfolk må gi råd om omstridt behandling i utlandet

Høyre vil etablere en ordning for veiledning av alvorlig syke pasienter som ønsker å prøve kontroversielle behandlinger i utlandet.

Rune Killingmo og Elin Sletten

MS-syke Rune Killingmo fikk stamcellebehandling i utlandet. Ingen leger ga ham råd før han dro, og ingen vet hva slags bivirkninger han eventuelt vil få av behandlingen.

Foto: Kristin Bull / NRK

MS-syke Rune Killingmo kom for kort tid siden hjem fra Costa Rica , etter et fem uker langt opphold ved en stamcelleklinikk.

Han er en av stadig flere alvorlig syke nordmenn som reiser til utlandet for behandling som ikke har noen dokumentert effekt.

Ingen leger ga ham råd før han dro, og ingen vet hva slags bivirkninger han eventuelt vil få av behandlingen, som kostet omlag 200.000 norske kroner.

Nå ønsker Høyre å etablere en ordning der alvorlig syke pasienter kan få veiledning av norske helsemyndigheter før de reiser.

Sonja Sjøli, stortingsrepresentant Sonja I. Sjøli, ( H ) , Akershus.

Medlem av helsekomiteen Sonja Sjøli (H), vil etablere en ordning for veiledning av alvorlig syke pasienter som ønsker å prøve kontroversielle behandlinger i utlandet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Viser til Danmark

– Vi ønsker en ordning for veiledning av pasienter som ønsker å benytte utprøvende behandling i utlandet, slik at både pasienter og pårørende får bedre hjelp i en vanskelig livssituasjon, sier medlem av helsekomiteen Sonja Sjøli (H).

Hun viser til Danmark, som siden 2003 har hatt en egen rådgivningsordning i regi av staten.

Ordningen skal hjelpe pasientene å orientere seg i jungelen av helsetilbud på internett.

Les også: Ja til fri stamcelleforskning
Les også: Advarer mot stamcellejuks

Viktig med informasjon

Også SV mener det er viktig med en god informasjon.

– Jeg har ikke sett Høyres forslag, men jeg mener jo at selv om norske helsemyndigheter ikke går god for behandlingen, så må vi gi så god veiledning som mulig til de som reiser utenlands, sier helsepolitiske talsmann i SV Geir-Ketil Hansen.

SV vil nå be helseministeren orientere om hva slags informasjon norske helseturister får før de reiser utenlands.

SISTE NYTT

Siste meldinger