MS-syk fornøyd med omstridt behandling i Costa Rica

For et år siden fikk Rune Killingmo stamcellebehandling på en privat klinikk i Costa Rica. Nå mener han at flere burde få mulighet til å prøve denne type behandlinger.

Rune Killingmo

Rune Killingmo føler seg bedre etter at han for et år siden fikk stamcellebehandling i Costa Rica

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Jeg har det egentlig helt topp og føler meg faktisk lettere til sinns. Alt er liksom blitt mye lysere enn det var før. Da bodde jeg i en boble, det gjør jeg ikke nå lenger, sier han.

Kostbar behandling

Rune Killingmo er 36 år og utdannet grafisk designer. For 11 år siden fikk han diagnosen Multipell Sklerose eller MS, som er en alvorlig nervesykdom.

Han følte at norsk helsevesen ikke hadde noe å tilby som kunne hjelpe han.

Derfor samlet han ved hjelp av sin daværende samboer over 200.000 kroner til stamcellebehandling på Costa Rica gjennom en facebook-aksjon og med loppemarked i bakgården.

– Jeg vil benytte muligheten til å takke alle som ga meg muligheten til å prøve dette i Costa Rica, sier Killingmo.

For selv om behandlingen er lite utprøvd og dokumentert, er han sikker på at den har hjulpet.

– Det er helt klart. Effekten er kanskje ikke så synlig, men for meg så har det blitt helt annerledes. Nå kan jeg planlegge ting, og det kunne jeg ikke før.

Vil gi flere mulighet for behandling

Nå vil Rune prøve en behandlingsmetode til i håp om å bli enda bedre. I Tyskland kan man få utvidet trange blodårer i halsen, som kan være et problem for MS-pasienter.

– Nå har jeg vært i Ålesund og tatt MR av årene og finner de ut at jeg har dårlige årer, reiser jeg til Tyskland for å prøve det.

(ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER TV-REPORTASJEN.)

Video MS-syk mener omstridt behandling virker

Killingmo mener flere bør få prøve alternative behandlingsformer.

– Vi med MS har ikke noe å tape, føler jeg. Det går en vei. Jeg har bare et håp jeg, det er det jeg går etter. Jeg tror ikke at jeg skal bli bra, for jeg vil heller tro at jeg har et håp, sier Lillehammermannen.

Vil ikke anbefale metodene

Torleif Svendsen, avdelingssjef på nevrologisk avdeling på Sykehuset innlandet, vil ikke anbefale behandlingen Rune Killingmo har fått på Costa Rica til andre MS-syke.

Torleif Svendsen

Torleif Svendsen

Foto: Torstein Paulsen / NRK

– Det er gjort studier på dette som ikke viser en sikker effekt. Derfor kan vi ikke anbefale det, sier han.

Svendsen forstår at mange har inntrykk av at Norge er en sinke i behandlingen av MS-syke.

– Det er fordi vi ikke akspeterer behandlingsmetoder som ikke er utprøvd, og gitt et kvalitetsstempel på at det har en sikker effekt. Det er tross alt slik i Norge at vi har et helsesystem der det er skattebetalerne som betaler for den behandlingen vi gir, og da er vi nødt til å vite at den behandlingen vi gir faktisk har en dokumentert effekt.

Nevrologen vil heller ikke anbefale utblokking av blodårer i halsen, som han kaller en enda mer omstridt metode.

– Det er en rekke studier rundt denne behandlingsformen som ikke kan bekrefte disse funnene. Så dette er heller ikke en alternativ behandlingsmetode i Europa, annet enn på private klinikker, sier han.