Hopp til innhold

André (21) stoppet mobbingen: – Jeg fikk nok

SAUHERAD (NRK): André Thomassen Haugen (21) fikk nok av de stygge meldingene og la dem ut på Facebook. Ferske tall viser at nettmobbing øker.

André Thomassen Haugen

FIKK NOK: André Thomassen Haugen (21) fikk nok av mobbingen, som har fulgt han i deler av livet. Nå får han massiv støtte.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

«Fordi når eg ser deg sø ser du ut som ein som ikkje heve kommi sø langt her i verden».

Dette er bare én av meldingene André Thomassen Haugen ble pepret med over en periode.

Nedlatende karakteristikker, hets og latterliggjøring, blant annet av butikkenjobben og interessene hans, ble til slutt veldig vanskelig.

– Det er vondt å bli mobbet på denne måten, og jeg ønsker ikke at noen skal oppleve det, sier 21-åringen fra Akkerhaugen i Sauherad kommune.

Mobbet på nett

Faksimile fra Facebook.

Foto: Faksimile Facebook

Nok var nok

Nylig bestemte han seg for å samle noen av meldingene og legge dem ut på Facebook, sammen med en personlig og åpen beskrivelse av hvordan det føles å bli mobbet på nett.

– Jeg ville si at nok er nok, og håper også å kunne hjelpe andre i samme situasjon. Det er ikke greit å skrive stygge ting til hverandre, og jeg synes ikke jeg fortjener det, sier Thomassen Haugen.

– Gjør ikke du noe av det samme tilbake når du legger ut private meldinger på den måten, selv om du har sladdet navn?

– Det kan hende, men jeg synes de bør tåle det når de har skrevet så mye stygt til meg.

– Underlig og bekymringsfullt​​​

Til tross for stort fokus på nettmobbing, blir det ikke mindre av det. Snarere tvert imot. Tall fra Konfliktrådet viser at saker om digital mobbing, digital trussel og seksuell krenkelse på nett øker for hvert eneste år.

Torhild Irene Jensen

Torhild Irene Jensen i Konfliktrådet i Telemark anbefaler mobbeofre å anmelde hetsing og mobbing på nett.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

I 2017 behandlet Konfliktrådet 40 flere saker i disse tre kategoriene enn i 2016. Så langt i år er tendensen den samme.

– Det er underlig og bekymringsfullt at sakene øker, spesielt siden det er så mye fokus på at vi ikke skal mobbe hverandre. Antallet saker burde jo gått ned, ikke økt, sier leder Torhild Jensen i Konfliktrådet Telemark.

Anbefaler anmeldelse

Jensen og kollegaene hennes tror tallene fortsatt er så høye fordi det fremdeles er enkelt å skjule seg bak et tastatur og skrive nær sagt hva man vil uten å stå til ansvar for det.

– For å få ned nettmobbing må vi snakke enda mer om etikken rundt sosiale medier i det offentlige rom. Jeg anbefaler alle som blir mobbet å anmelde til politiet og la dem vurdere saken.

– Ikke så ensom lenger

Facebook-innlegget til André Thomassen Haugen har fått stor oppmerksomhet. Hundrevis har trykket liker, kommentert og delt frustrasjonen hans.

– Jeg blir rørt av alle tilbakemeldingene, og føler meg ikke lenger så ensom. De fine kommentarene sier meg at jeg skal være stolt av meg selv, butikkjobben min og den jeg er som person.

NRK har vært i kontakt med familien til jenta som har sendt meldingene som omtales i saken. De beklager det som har skjedd.