Hopp til innhold

– Miljøkriminalitet må straffes

Miljødirektoratet anmeldte flere bedrifter for ulovlig lagring av avfall i 2011. Et transportfirma er dømt, men direktoratet frykter saken mot Oleon blir henlagt.

Oleon Chemicals i Sandefjord

Oleon Scandinavia AS ble i 2011 anmeldt for ulovlig lagring avfall. Saken er ennå ikke avgjort.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

I juni 2011 aksjonerte Bellona mot Sandefjord-bedriften Oleon Scandinavia AS. Bellona fryktet at så mye som 30.000 tonn med giftig avfall fra oljeindustrien var ulovlig lagret på anlegget og ville sikre bevis.

Bellona aksjon ved Oleon

Fredrik Hauge og Bellona aksjonerte mot Oleon Scandinavia AS i juni 2011.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Saken ble henlagt av politiet i Vestfold, men Miljødirektoratet har klaget henleggelsen inn for statsadvokaten.

– Dette er alvorlig miljøkriminalitet. Det er et svært uheldig signal til bransjen dersom disse sakene bli henlagt, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Les også: Nå hentes det farlige avfallet

Transportfirma fikk bot

DVS Norge på Mongstad eide avfallet som de fikk lagret hos Oleon Scandinavia AS og Øra Næring AS i Fredrikstad og de tre bedriftene ble sammen med Svein Hoff Transportservice i Bergen anmeldt av Miljødirektoratet for ulovlig lagring av avfall i desember 2011.

DVS Norge la ned virksomheten på Mongstad i 2012. Selskapet ble overtatt av Halliburton som fikk ansvar for å rydde opp i de ulovlige lagrene.

Direktør for Miljødirektoratet Ellen Hambro.

Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, mener det gir uheldige signaler til andre i bransjen om saken mot Oleon henlegges.

Foto: Fotograf John Petter Reinertsen / Klif

Svein Hoff Transportservice i Bergen ble tidligere i år dømt til å betale en bot på 100.000 kroner for de ulovlige forholdene, men sakene mot Oleon Scandinavia AS og Øra Næring AS ble henlagt av politiet.

Miljødirektoratet klaget politiets henleggelsene inn for statsadvokatene.

Les også: – Folk kan bevege seg som normalt

– Må sikre de seriøse i bransjen

Anmeldelsen av Øra Næring i Fredrikstad ble endelig henlagt av Statsadvokaten i Oslo og nå frykter Miljødirektoratet at også saken mot Oleon Scandinavia AS skal bli henlagt.

Saken er ennå ikke avgjort av Statsadvokaten i Telemark og Vestfold.

– Vi jobber fortsatt med å innhente en del opplysninger, sier statsadvokat Per Halsbog.

Hambro mener det er viktig å sikre de seriøse aktørene i bransjen.

– Dette er en bransje der det er store fortjenester ved å begå lovbrudd. For å sikre de seriøse aktørene er det viktig å ta de som de som velger lettvinte løsninger og bryter reglene, sier hun.