Hopp til innhold

Bellona aksjonerer mot anlegg i Sandefjord

Miljøstiftelsen Bellona aksjonerer i dag mot den petrokjemiske bedriften Oleon i Sandefjord. – Vi frykter de har lagret opp mot 30.000 tonn med giftig avfall ulovlig, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bellona aksjonerer i Sandefjord

Bellona-leder Frederic Hauge tar prøver ved bedriften Oleon i Sandefjord i morgentimene mandag.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Bellona mener Sandefjord-bedriften Oleon Scandinavia AS driver ulovlig lagring av oljeavfall.

– Vi anser dette som grov miljøkriminalitet, og nå vil Bellona sørge for at det ikke blir transport ut eller inn mer av dette avfallet. Vi vil også anmode politiet om å komme for å sikre beviser, sier leder Frederic Hauge til NRK.

Bellona aksjonerer i Sandefjord

Pressen er også tilstede i Sandefjord.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Stiftelsen skriver dette i sin pressemelding:

«Bellona har i dag morges gått til aksjon mot Oleons anlegg i Sandefjord. En gruppe ledet av Frederic Hauge er gått inn på bedriftens område for å undersøke ulovlige lagringsforhold for store mengder farlig avfall fra oljeindustrien.»

Bellona sier de nå vil stoppe all videre håndtering av avfall ved bedriften, og sikre beviser. De 12 aksjonistene kom med båt inn fjorden ved 6-tiden mandag morgen.

Politiet fjerner ikke aksjonistene

Politistasjonssjef Brian Jacobsen ved Sandefjord politistasjon sier de nå forsøker å få en oversikt over situasjonen på Oleons anlegg.

– Bedriften har tilkalt oss fordi det er uvedkommende på området, sier Jacobsen.

Jacobsen sier de er gjort kjent med Bellonas syn på saken og hva som skjer, og at de er lovet en skriftlig anmeldelse fra Bellona.

– Vi iverksetter nødvendige tiltak etter det og vi bruker fagmyndighetene i klima- og forurensningsdirektoratet til å vurdere det faglige i dette. Det betyr at politiet ikke foreløpig forsøker å fjerne Bellonas aksjonister fra bedriftsområdet.

Bellona aksjonerer mot Oleon i Sandefjord

Frederic Hauge og de 11 andre Bellona-medlemmene sikrer seg beviser.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

30.000 tonn

Bellona frykter at så mye som 30.000 tonn med giftig avfall fra oljeindustrien er ulovlig lagret på anlegget.

– Vi er sikre på at det er begått alvorlig miljøkriminalitet her. Vi ønsker å se på om noe kan ha kommet ut til miljøet fra de 12 store tankene eller installasjonene rundt. Disse tankene er overhodet ikke godkjent for denne type avfall, sier Frederic Hauge.

Bellona sier at de i lengre tid har vært opptatt av de stadig økende avfallsstrømmene fra oljeindustrien etter ulykken og eksplosjonen i Gulen kommune.

– Vi har funnet ut at et selskap i Mongstad i Bergen har seilt inn båtlaster til Oleon i Sandefjord, hvor dette avfallet er ulovlig lagret på 12 store tanker, sier Hauge.

Innrømmer ulovlig lagring

Oleon ville først ikke kommentere aksjonen overfor NRK, men nøyde seg med å si at den kom overraskende.

Senere mandag formiddag innrømmer daglig leder at bedriften har drevet ulovlig.

– Vi lagrer farlig avfall som vi ikke har lov til å lagre. Vi har vært i dialog med Klima- og forurensningsdirektoratet om saken i noen uker, sier Jan Rørvik Johnsen ved Oleon.

Han sier at han frykter bedriften har fått giftavfall skjult som lovlig oljeblandet vann.

– Vi ble gjort kjent med at avfallet vi tok imot ikke vare farlig. Verken helseskadelig, miljøfarlig eller brann- og eksplosjonsfarlig, sier Johnsen videre til NRK.

Se video fra aksjonen i morgentimene:

Video Bellona-aksjon

– Helt sikre

Bellona sier de vet at bedriften driver med ulovligheter. I slutten av mai varslet Hauge Klima- og forurensningsdirektoratet, og de har lovet han å følge opp saken.

– Vi har flere kilder som gjør at vi er helt sikre på at selskapet ikke har tillatelse til lagring av denne typen farlig avfall fra oljeindustrien.

Stiftelsen sier at de ved denne aksjonen vil hindre at det kommer flere båtlaster.

– Dette er en bedrift som tydeligvis er villig til å begå miljøkriminalitet og svindel. Det er store verdier det er snakk om, kanskje opp mot 60 millioner kroner.

Naboklager i flere år

Nærmeste naboer til bedriften sier de har oppdaget utslipp og fettklumper i Roabukta i flere år.

– Jeg vet ikke hva bedriften har gjort, men ser ikke bort i fra at det har vært begått ulovligheter. Det har Oleon gjort tidligere også, sier Arild Just Christensen til Sandefjords Blad.

Oleon produserer såkalte oleo-kjemikalier, basert på fett og planteoljer. Fabrikken i Sandefjord har spesialisert seg på estere, som blant annet brukes i kosmetikk.

Bellona aksjonerer mot Oleon i Sandefjord

Bellona aksjonerer mot Oleon i Sandefjord.

Foto: Marianne Aakermann / NRK