Hopp til innhold

Nå hentes det farlige avfallet

I disse dager tømmes det farlige avfallet i tankene til den kjemiske bedriften Oleon i Sandefjord. 30. august i fjor eksploderte det i forbindelse med forberedelser til tømming av tankene.

Oleon eksplosjon

30. august i fjor eksploderte det på Oleon i Sandefjord da farlig ulovlig lagret avfall skulle fjernes.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Miljøorganisasjonen Bellona aksjonerte mot Oleon i morgentimene den 20. juni i fjor og varslet senere myndighetene om det farlige avfallet som var lagret.

De varslet også at det kunne eksplodere, noe det altså gjorde cirka to måneder senere.

LES: Bellona aksjonerer

Vedtak om fjerning

Klima og forurensningsdirektoratet fattet et vedtak om det ulovlig lagrede avfallet:

Pålegg om avvikling av ulovlig lagring – DVS Norge AS:
Klima- og forurensningsdirektoratet pålegger DVS Norge AS å avvikle mellomlagringen av det farlige avfallet ved Øra Næring AS i Fredrikstad innen 1. november 2011 og ved Oleon Scandinavia AS i Sandefjord innen 31. desember 2011.

Det farlige avfallet skal innen disse fristene være levert videre til forsvarlig behandling og tankene skal være rengjort. DVS Norge AS må rapportere status på håndteringen av avfallet 1. september, 1.
november og 31. desember 2011.

DVS Norge AS skal umiddelbart underrette Klif dersom det oppdages forhold som gjør at planen ikke kan overholdes eller forhold som medfører økt forurensningsfare. Vedtaket er fattet med hjemmel i forurensningsloven § 7 fjerde ledd.

(Tekst fortsetter under bildet)

Bellona aksjon ved Oleon

Rundt to måneder før aksplosjonen i august aksjonerte Frederic Hauge og andre fra Bellona og advarte mot det farlige avfallet.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Eksplosjon


Avfallseier DVS Norge AS klarte ikke å overholde fristen. De hadde økonomiske vanskeligheter.

Oleon ble også anmeldt av Klima- og forurensningsdirektoratet for den ulovlige lagringen.

I august kom skipet «Mar Christina» for å hente avfallet. I forbindelse med forberedelsene til lasting av avfallet skjedde det en eksplosjon.

Skipet ble skadet. Eksplosjonen skjedde like etter at mannskapet hadde blåst luft inn i rørene i skipet.

Skipet var leid inn av DVS Norge som var eier av avfallet, og som Oleon hadde tatt imot og lagret ulovlig. Skipet tilhører et dansk rederi.

LES: Jeg har vurdert å flytte

Kalte eksplosjonen en skandale

Bellona-leder Frederic Hauge sa at eksplosjonen var en skandale.

LES: Bellona anmelder virksomheten

– Eksplosjonen er et resultat av inkompetanse og elendig håndtering av en høyrisikabel operasjon. Bellona advarte mot dette for lang tid siden, og det gikk dessverre slik vi fryktet, sa Frederic Hauge etter eksplosjonen.

Nå, omkring 11 måneder etter eksplosjonen og over ett år etter Bellonas aksjon, har firmaet Halliburton AS påtatt seg ansvaret med å tømme det farlige avfallet i Sandefjord, som er boreavfall fra oljeindustrien.

Halliburton har inngått avtale med DVS Norge AS om kjøp av selskapets behandlingsanlegg for boreslam på Mongstad.

Halliburton har laget en handlingsplan sammen med Oleon for tømming av avfallet i Sandefjord. Denne planen er godkjent av Klima- og forurensningsdirektoratet.

Oleons anlegg i Sandefjord

Oleon skal avvikle virksomheten i Sandefjord innen 2014.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Fraktes bort

Avfallet blir i disse dager hentet med et skip og fraktet bort, og levert godkjent mottaker av slikt avfall. Skipet er det samme som selskapet bruker til frakting av væske langs kysten.

I forbindelse med tømmingen kunngjør Halliburton at det kan forekomme noe lukt i omgivelsene når det pumpes slam, men sier samtidig at de vil iverksette tiltak som skal minimalisere dette.

Rett etter eksplosjonen i august i fjor, ble folk i området bedt om å holde seg inne.

Det ble opprettet en sikkerhetssone på 1.500 meter rundt båten der eksplosjonen skjedde.

Målinger like etter eksplosjonen viste stor gasskonsentrasjon i luften rundt båten. Etter halvannen time ble både eksplosjons- og helsefaren avblåst, og folk kunne igjen bevege seg fritt utenfor fabrikkens områder.

Oleon forsvinner også

I begynnelsen av september i fjor kunngjorde Oleon Skandinavia at de avvikler virksomheten i Sandefjord innen 2014.

Ifølge bedriftsledelsen ble beslutningen tatt allerede før avsløringen av den ulovlige lagringen av farlig avfall og eksplosjonen i frakteskipet som skulle hente avfallet 30. august i fjor.

LES: Oleon avvikler driften


Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark