Hopp til innhold

– Malika er ikke min kamp – det er Muhammedanismen

For første gang etter at frisør Merete Hodne ble dømt for diskriminering av Malika Bayan, møttes de to til debatt om hijab og niqab – med politibeskyttelse.

debatt

POLITIBESKYTTELSE: Debattantene fikk politibeskyttelse på mandagens folkemøte i Larvik om hijab og niqab. På bildet ser vi Merete Hodne (t.v.), TV2-journalist Yama Wolasmal og Malika Bayan.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Under kveldens folkemøte i Larvik, møtte nærmere 100 personer opp for å høre på debatten om hijab og niqab mellom Merete Hodne (47) og Malika Bayan (24).

– Jeg synes at dette er en fin mulighet til å kunne diskutere oss imellom og prøve å oppnå en forståelse om hvor vi kommer fra og hva vi egentlig vil fram til - uten rettssystemet, sier Malika Bayan.

Siden dommen, er det første gang de to møttes igjen.

Se intervjuet av Merete Hodne og Malika Bayan før debatten:

Hodne og Bayan til debatt

KLARE TIL DEBATT: Merete Hodne og Malika Bayan møtes for første gang etter at Hodne ble dømt til Jæren tingrett.

Tror ikke debatten vil gi konsekvenser

I 2015 ble Malika Bayan kastet på dør av frisør Merete Hodne. Bakgrunnen for saken er at Bayan hadde på seg hijab, noe Hodne ikke kunne akseptere i frisørsalongen sin. 8. september ble hun dømt til å betale 15.000 kroner for å ha diskriminert Bayan i Jæren tingrett. Hodne har anket dommen.

LES OGSÅ: Frisør til retten: «Fikk hetta» av hijab

– Jeg tror ikke at debatten kommer til å ha noe å si for meg juridisk. Jeg har ikke noen problemer med Malika. Min fiende og min kamp er "Muhammedanismen", sier Hodne (47).

Hennes hovedsaker i debatten har vært 'kvinnediskriminering' og 'kvinnediskriminerende plagg'.

– Jeg vil sette fokus på galskapen som skjer i samfunnet vårt. Vi har jo kjempet for likestilling i mange år, og nå forsvinner den jo på "no time", sier Hodne.

For Malika Bayan har det vært viktigst å oppnå felles forståelse.

– Jeg tror at kommunikasjon er nøkkelen til forståelse for hverandre. Jeg synes at det er viktig å stå for det jeg tror på, sier Bayan.

Malika

STORT OPPMØTE: Nærmere 100 mennesker kom til Larvik for å høre på debatten.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Under politibeskyttelse

På grunn av det kontroversielle temaet, var det ekstra personell hentet inn: en egen vaktstyrke bevoktet inngangen, andre var tilstede i salen og i tillegg var det en egen patrulje utenfor lokalet.

Hodne mener blant annet at den totalitære ideologien kommer til å ødelegge hele verden.

– Den er på veldig god vei, og nå må politikerne og media snart se hva slags galskap som er på vei til å skje. For jeg har fire unger og jeg er livredd for fremtiden deres, fortsetter Hodne.

– Men forstår du at noen vil reagere når du sier det du sier nå?

– De bør ikke gjøre det. De bør faktisk sjekke opp i hva jeg sier, og rett og slett finne ut om jeg har rett. Det bør de gjøre for ungenes og etterkommernes sin del, sier Hodne.

LES OGSÅ: – Dommen betyr veldig mye

– Okay person

Bayan har likevel ikke noe imot Hodne, og sier at hun har hørt mye positivt om henne som person av andre.

– Jeg har hørt at hun er en veldig okay person, og jeg tror at vi kunne ha kommet godt overens, hvis vi ser bort ifra det faktum at jeg går med hijab, ler Malika Bayan.

– Merete Hodne, er du enig i det?

– Ja, jeg tror at jeg klarer å se henne forbi hijaben, bekrefter Hodne.

debatt

FORSTÅELSE: På spørsmålet hva Malika Bayan ønsker å oppnå med debatten, svarer hun: – Forståelse. At vi kan skape kommunikasjon mellom hverandre, og i verste fall være enige i å være uenige.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK